Πόσα ακόμα έχουμε να μάθουμε για την μακρά COVID-19 (long-covid)

Σε αυτό συμφωνούν πολλοί ερευνητές: Η μακρά COVID-19 είναι μια σοβαρή και μερικές φορές εξουθενωτική κατάσταση που μπορεί να πλήξει ανθρώπους που ήταν υγιείς, μετά από ακόμη και ήπιες κρίσεις COVID-19.  

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά την πανδημία, πολλά σχετικά με τον μακροχρόνιο COVID – τι τον προκαλεί, πώς να τον αντιμετωπίσετε, ακόμα και πώς να τον αποκαλέσετε – εξακολουθούν να συζητώνται. Οπως αναφέρει ο Δρ Leonard H. Calabrese, καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής κλινικής ανοσολογίας στο Cleveland Clinic Lerner College of Medicine:  «Έχουμε σταματήσει να μαλώνουμε για το αν είναι αληθινό ή όχι.  Τώρα προσπαθούμε να το ορίσουμε καλύτερα» και να μάθουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. “Αντιμετωπίζεται ως μία ασθένεια; Ή την αντιμετωπίζουμε ως 10 ασθένειες; Ή περισσότερες;”

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι η μακρά COVID-19  είναι μια ποικιλία συμπτωμάτων και καταστάσεων που συνεχίζονται τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο μετά την αρχική φάση της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Αναφέρεται επίσης ως καταστάσεις μετά τον COVID-19 ή μετα-οξεία επακόλουθα της λοίμωξης SARS-CoV-2.

«Πολλά διαφορετικά ονόματα, πολλοί διαφορετικοί ορισμοί», είπε ο Dr. Jeffrey Hsu, επίκουρος κλινικός καθηγητής ιατρικής στην David Geffen School of Medicine at the University of California, Los Angeles. «Πιστεύω ότι ήταν μια προκλητική περιοχή για έρευνα σε αυτόν τον χώρο».

Οι διαφορετικοί ορισμοί οδήγησαν σε μια σειρά εκτιμήσεων σχετικά με το πόσο συνηθισμένο είναι το COVID. «Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός είναι χαμηλός», είπε ο Hsu. «Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων με μακροχρόνια COVID είναι αρκετά υψηλός».

Το Εθνικό Ερευνητικό Σχέδιο Δράσης του Λευκού Οίκου για τη μακρά COVID-19 , που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο, σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου κυμαίνονταν από 5% έως 30% των επιζώντων του COVID. Μια μεγάλη μελέτη του CDC υπολόγισε ότι 1 στους 5 επιζώντες ηλικίας 18 έως 64 ετών είχε τουλάχιστον μία πάθηση υγείας που σχετίζεται με προηγούμενο COVID-19. Για άτομα 65 ετών και άνω, ήταν 1 στα 4. Και οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

«Μπορείτε να δείτε ασθενείς που ήταν εντελώς υγιείς πριν από τη μόλυνση από τον COVID-19 και τώρα είναι εντελώς ανάπηροι», είπε ο Δρ Cyndya A. Shibao, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Πρόκληση για τους γιατρούς αποτελεί η διάγνωση για την μακρά-covid 

Περισσότερα από 200 συμπτώματα έχουν συσχετιστεί με μακρά COVID. «Η λίστα είναι πολύ μεγάλη», είπε ο Shibao, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών και γνωστικών προβλημάτων και πολλά άλλα.  Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο ο κοροναϊός διεισδύει στα συστήματά μας. «Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ευρέως σε όλο μας το σώμα», είπε ο Hsu και θα παραμείνει για μήνες.

Η πρόκληση για τη λήψη μιας διάγνωσης, είπε ο Calabrese, είναι ότι οι γιατροί «δεν έχουν πραγματικά σαφή ταξινόμηση ή διαγνωστικά κριτήρια που είναι παγκοσμίως αποδεκτά». Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύνδεση με τον COVID-19 είναι προφανής. Αυτοί οι άνθρωποι είναι “άρρωστοι από την αρχή”, είπε και δεν επιστρέφουν ποτέ εκεί που ήταν πριν από τον COVID-19. Άλλες φορές, είναι πιο ύπουλο.

Μετά από ένα ήπιο κρούσμα COVID-19 τον Ιούλιο του 2021, ο Calabrese ανέπτυξε επιταχυνόμενο καρδιακό ρυθμό και στη συνέχεια άρχισε να έχει γνωστικά προβλήματα. «Είχα ένα εκατομμύριο δικαιολογίες γιατί μάλλον ήταν κάτι άλλο», είπε. Ήταν απασχολημένος, είχε άγχος. Μόλις έγινε σαφές τι συνέβαινε, χρειάστηκε «ένα μεγάλο μέρος ενός έτους για να ανακτήσω αυτό το μέρος της υγείας μου».

Θεραπείες 

Καθώς η κατανόηση των ερευνητών έχει προχωρήσει, έχουν αρχίσει να ομαδοποιούν τους ασθενείς με βάση τα κυρίαρχα συμπτώματά τους. Αυτό, είπε ο Hsu, θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τι προκαλεί κάθε σύμπλεγμα.  Ο Hsu είπε ότι η “ομίχλη του εγκεφάλου” είναι ένα σύμπλεγμα. Μια άλλη υποομάδα έχει καρδιακά προβλήματα – δυσκολία στην άσκηση, αίσθημα παλμών και συμπτώματα που χειροτερεύουν όταν στέκονται όρθια, κάτι που μπορεί να είναι μέρος μιας κατάστασης γνωστής ως σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας ή POTS.

Η συντριπτική κόπωση είναι μια άλλη υποομάδα. «Αυτό δεν είναι μόνο κόπωση εκεί που είσαι κουρασμένος και δεν έχεις όρεξη να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί», είπε ο Hsu, αλλά κόπωση που εμποδίζει τις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ. Η κατανόηση της αιτίας κάθε συμπλέγματος συμπτωμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες, είπε.

Για τον Calabrese, η μακροχρόνια COVID-19 “προφανώς δεν είναι μία ασθένεια”. Ακολουθεί πρότυπα που παρατηρούνται σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, αν και δεν είναι σαφές ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός. Οι κορυφαίες υποθέσεις, είπε, περιλαμβάνουν την ιδέα ενός παρατεταμένου ιού. μικροσκοπικοί θρόμβοι στην κυκλοφορία του αίματος. και χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Είναι πιθανό το καθένα να προκαλεί διαφορετικό σύνολο προβλημάτων, αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. «Αυτό είναι ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη», είπε.

Ο Hsu, η έρευνα του οποίου διερευνά εάν ο μακροχρόνιος COVID μπορεί να προκαλείται από θραύσματα του ιού στο σώμα, είπε ότι η βλάβη στην επένδυση των αιμοφόρων αγγείων είναι μια άλλη πιθανή βασική αιτία.

Η κατανόηση των διαφορετικών πιθανοτήτων είναι πρόοδος, είπε, αλλά «είναι ακόμα μπερδεμένο» ως προς το γιατί η μακροχρόνια COVID επηρεάζει ορισμένους ανθρώπους που έχουν λίγους προφανείς παράγοντες κινδύνου αλλά όχι άλλους που φαίνεται να έχουν πολλούς.

Τι να κάνετε εάν υπάρχει υποψία για μεγάλο χρονικό διάστημα για COVID

Για αξιόπιστη βοήθεια, κάποιος που πιστεύει ότι έχει από καιρό COVID μπορεί να ξεκινήσει με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής του. Αλλά οι απαιτήσεις και η ανάγκη για παραπομπές μπορεί γρήγορα να κατακλύσουν έναν μόνο γιατρό, είπε ο Shibao. Ένας ασθενής “μπορεί να έχει προβλήματα με δύσπνοια και μπορεί να χρειαστεί να δει έναν πνευμονολόγο. Ταυτόχρονα, μπορεί να έχει γαστρεντερικά συμπτώματα ή μπορεί να έχει πόνο στο στήθος.”

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστά, όταν είναι δυνατόν, να αναζητήσετε μια  κλινική COVID, η οποία μπορεί να βασιστεί σε ειδικούς από πολλαπλά υπόβαθρα. 

Οι  ερευνητές του COVID έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε τρία χρόνια της πανδημίας, είπε ο Hsu, αλλά στην αξιολόγηση του έχει ακόμα χρόνο: «Είναι πραγματικά δύσκολο να εντοπίσεις μια αποτελεσματική θεραπεία για μια ασθένεια που έχει μόνο έναν τύπο εμφάνισης», είπε. «Αλλά μιλάμε για αυτό το σύνδρομο που έχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους να παρουσιάζεται».

Ο Calabrese πιστεύει ότι βρισκόμαστε στην «αρχή της αρχής» της κατανόησης του. Αλλά είναι αισιόδοξος.  Το Long COVID θα είναι μαζί μας επ’ αόριστον. Αλλά «δεν υπάρχει ασθένεια στην ιστορία της ιατρικής που να έχει μελετηθεί περισσότερο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το COVID-19», είπε. «Και ανυπομονώ να δω εξαιρετικά παραγωγική έρευνα που θα επηρεάσει τους ασθενείς στο πολύ εγγύς μέλλον».

front-storiesΣυμπτώματα long CovidlongCOVIDlong COVID-19