Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να ερωτευτεί;

Η αγάπη τείνει να είναι κάπως περίπλοκη. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα συμφωνούσαν, στην πραγματικότητα, ίσως θα έλεγαν ότι είναι ήπιος ο χαρακτηρισμός «περίπλοκη».  Ακόμα και η πράξη του ερωτευμένου μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους – ή σε διαφορετικά σημεία της ζωής. Εάν έχετε ερωτευτεί πολλές φορές, ίσως να έχετε γνώση από πρώτο χέρι για τις πολυπλοκότητες του έρωτα.

Είναι αυτή η πρώτη ορμή της ισχυρής έλξης που σας αφήνει ζαλισμένους, χωρίς ανάσα και νιώθοντας ότι πρόκειται να πέσετε κυριολεκτικά; Αυτή η σπίθα της απόλυτης βεβαιότητας ότι τελικά συναντήσατε τον έρωτα της ζωής σας; Εκείνη τη στιγμή που δεν μπορείτε πλέον να φανταστείτε μια ζωή χωρίς αυτό το άτομο;

Όπως πιθανώς μαντέψατε, δεν υπάρχει απλή απάντηση.  Δεν υπάρχει «κανονικός» χρόνος για να ερωτευτείς. 

Εάν γνωρίζετε ήδη ότι οι άνθρωποι συνήθως δεν ερωτεύονται ακριβώς την ίδια στιγμή, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορεί να μην σας εκπλήξει αν μάθετε ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι κάπως δύσκολο να προσδιορίσουν τον χρόνο που χρειάζεται για να ερωτευτούν. Βασικά, είναι δύσκολο να μετρηθεί μια διαδικασία που δεν εμπίπτει σε καθορισμένες παραμέτρους. Δεν υπάρχει κανένα τεστ που να μπορεί να καθορίσει αν είσαι ερωτευμένος ή όχι.   Αλλά οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να μετρήσουν πόσο καιρό παίρνει τους ανθρώπους να αισθάνονται και να ομολογούν την αγάπη τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 εξέτασε διάφορες πτυχές της δέσμευσης σε ρομαντικές σχέσεις. Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές έκαναν σε συνολικά 111 φοιτητές πανεπιστημίου (45 γυναίκες, 66 άνδρες) δύο ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα ή πρόσφατα τελειωμένη ρομαντική σχέση τους:

  • Ποιος ομολόγησε πρώτος τον έρωτά του;
  • Πόσο καιρό χρειάστηκε για να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι είστε ερωτευμένοι;

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι άνδρες συμμετέχοντες χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από 97 ημέρες, κατά μέσο όρο, για να σκεφτούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους. Οι γυναίκες συμμετέχουσες ανέφεραν ότι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν: σχεδόν 139 ημέρες, κατά μέσο όρο.

Διάφορες άλλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από ιστότοπους γνωριμιών έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα, υποδηλώνοντας ότι γενικά χρειάζονται τουλάχιστον μερικοί μήνες για να ερωτευτούν, ανεξάρτητα από το φύλο.

Τι νοιώθεις όταν ερωτεύεσαι;

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρόνο για να προβλέψετε αξιόπιστα πότε μπορεί να ερωτευτείτε. Τότε πώς μπορείτε να πείτε πότε συμβαίνει πραγματικά; Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι συνήθως περιλαμβάνει μερικά από τα ακόλουθα:

  • Μια έκρηξη ενέργειας και ενθουσιασμού. 
  • Μια αίσθηση αναζωογόνησης. 
  • Δυσκολία εστίασης σε οτιδήποτε άλλο. 
  • Επιθυμία να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί. 
  • Ενδιαφέρον για τα πάντα για το άτομο αυτό.
  • Αισθήματα προσκόλλησης. 
  • Αίσθημα ασφάλειας. 


Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τρία βασικά στάδια της ρομαντικής αγάπης:

Επιθυμία

Αυτό το στάδιο έχει να κάνει πολύ με τη σεξουαλική επιθυμία.  Σε πιο χημικό επίπεδο, οι ορμόνες οιστρογόνα και τεστοστερόνη (υπάρχουν σε διαφορετικά επίπεδα σε άτομα κάθε φύλου) συμβάλλουν στην ενίσχυση της λίμπιντο και προκαλούν την παρόρμηση για φυσική κατάσταση. Αυτή είναι μια καλή εξήγηση γιατί οι πρώτες εβδομάδες μιας σχέσης συχνά περιλαμβάνουν άφθονη σωματική οικειότητα.

Έλξη

Αυτό το στάδιο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συναισθήματα πόθου και επιθυμίας, αλλά πηγαίνει λίγο βαθύτερα. Καθώς η έλξη ριζώνει και ανθίζει, ο εγκέφαλός σας παράγει υψηλότερα επίπεδα διαφορετικών ορμονών, δηλαδή ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και να σας αφήσουν με μια αίσθηση τρελής ευδαιμονίας – και μερικές φορές, αισθήματα ζήλιας και την ανάγκη να προστατέψετε σθεναρά τον σύντροφο και τη σχέση σας.

Αυτή η ευφορική κατάσταση μπορεί ακόμη και να αρχίσει να επηρεάζει άλλες διαδικασίες του σώματος, όπως τον ύπνο και την όρεξη.

Προσκόλληση

Μόλις σταθεροποιηθεί η έλξη σας, μπορεί τελικά να μετατραπεί σε μακροχρόνια προσκόλληση. Οι ορμόνες ωκυτοκίνη (γνωστές και ως η ορμόνη της αγάπης ) και η αγγειοπιεστίνη αναλαμβάνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους εδώ.

Αυτό το στάδιο τείνει να προκαλέσει την επιθυμία να δημιουργήσετε μόνιμους δεσμούς και να καλλιεργήσετε την υπάρχουσα έλξη σας. Εδώ, μπορεί να κάνετε μια συνειδητή επιλογή να αναπτύξετε τα συναισθήματά σας αγάπης για κάποιον που αισθάνεται κατάλληλα για εσάς, αντί να χορεύετε απλώς στο ρυθμό του πόθου και της έλξης.

Η αγάπη δεν συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Είναι λογικό, λοιπόν, ο χρόνος που χρειάζεται για να υποχωρήσει το πόδι σας καθώς πέφτετε με τα μούτρα μπορεί επίσης να ποικίλλει αρκετά.

Αντί να μετράτε τους μήνες που περνούν, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο πώς αισθάνεστε γύρω από τον σύντροφό σας. Η αγάπη μπορεί να υπάρξει και να ανθίσει χωρίς λέξεις, τελικά, και ίσως νιώσετε την παρουσία της πριν κάποιος της δώσει φωνή.

έρωτας