Πόσο επηρεάζει το κάπνισμα τα αγγεία μας;

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου και αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και 30 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Αυτό διαπιστώθηκε από μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η σχέση μεταξύ καπνίσματος και περιφερικής αρτηριακής νόσου ήταν ακόμη ισχυρότερη από αυτή της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, όσοι καπνίζουν για περισσότερο από 40 χρόνια ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, είχαν περίπου 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για περιφερική αρτηριακή νόσο, έναντι 2,1 φορές για στεφανιαία νόσο και 1,8 φορές κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, αντίστοιχα. 

Ομοίως, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο ημερησίως είχαν σχετικά αυξημένο κίνδυνο, δηλαδή 5,4 φορές περισσότερο για περιφερική αρτηριακή νόσο έναντι 2,4 για στεφανιαία νόσο και 1,9 για εγκεφαλικό επεισόδιο – σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε προχθές στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, είναι η πρώτη ολοκληρωμένη σύγκριση, σε διάρκεια χρόνου, σε μεγάλο πληθυσμό, για τους κινδύνους από το κάπνισμα σε ότι αφορά την περιφερική αρτηριακή νόσο, τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δείγμα 13.355 ατόμων με κινδύνους αθηροσκλήρωσης στους οποίους συμπεριλήφθηκαν 3.323 σημερινοί καπνιστές και 4.185 πρώην καπνιστές, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 26 ετών.

Η νόσος της περιφερικής αρτηρίας χαρακτηρίζει την αθηροσκληρωτική συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες των ποδιών. Η μείωση της ροής του αίματος οδηγεί σε πόνο των άκρων, μειωμένη επούλωση πληγών και άλλα συμπτώματα.

στεφανιαία νόσοςκάπνισμαεγκεφαλικόαγγείαπεριφερική αγγειακή νόσος