Πόσο καλά λειτουργεί το Botox για την αυχενική δυστονία

Η αυχενική δυστονία είναι μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία οι μύες του λαιμού σας συστέλλονται ακούσια σε μη φυσιολογικές θέσεις.  Η σοβαρότητα της αυχενικής δυστονίας ποικίλλει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επώδυνο και αναπηρικό. Η συγκεκριμένη αιτία δεν είναι γνωστή. Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Μια κλινική μελέτη έδειξε την αποτελεσματικότητα των ενέσεων Botox ως θεραπεία για την αυχενική δυστονία.

Τα άτομα σε αυτή τη μελέτη έλαβαν ενέσεις είτε Botox είτε εικονικού φαρμάκου στους μύες που πάσχουν. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν το Botox ήταν καλύτερο από το εικονικό φάρμακο στη βελτίωση των βαθμολογιών των ανθρώπων στην Κλίμακα σοβαρότητας της αυχενικής δυστονίας. Αυτή είναι μια κλίμακα 54 βαθμών στην οποία υψηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει πιο σοβαρά προβλήματα με τη θέση του κεφαλιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν ενέσεις Botox είχαν πιο σημαντικές μειώσεις στη βαθμολογία τους από τα άτομα που έλαβαν ενέσεις εικονικού φαρμάκου.

Οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας συνιστούν το Botox ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την αυχενική δυστονία. Αυτό σημαίνει ότι το Botox θα ήταν η πρώτη θεραπεία που θα συνταγογραφούσε ένας γιατρός για την πάθηση.

Πώς χορηγείται το Botox

Το Botox έρχεται ως υγρό διάλυμα. Για τη θεραπεία της αυχενικής δυστονίας, το φάρμακο χορηγείται ως ενδομυϊκές ενέσεις στους μύες του λαιμού,  Μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να κάνει τις ενέσεις στις θεραπευτικές συνεδρίες.

Πόσο συχνά χορηγείται

Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για το πόσο συχνά θα χρειαστεί να κάνετε ενέσεις Botox για την αυχενική δυστονία σας. Με βάση τα ευρήματα κλινικών μελετών , μπορούν να ξεκινήσουν με ενέσεις κάθε 3 μήνες. Στη συνέχεια, μπορούν να κάνουν προσαρμογές με βάση τυχόν παρενέργειες που έχετε και πόσο καλά το φάρμακο ανακουφίζει τα συμπτώματά σας.

Σε μια κλινική μελέτη, άτομα που έλαβαν Botox για δυστονία του τραχήλου της μήτρας παρατήρησαν ότι τα αποτελέσματα φαινόταν να εξαφανίζονται περίπου 3 μήνες μετά την προηγούμενη δόση τους. Η θεραπεία με μπότοξ φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αυχενικής δυστονίας 6 εβδομάδες μετά τη χορήγηση των ενέσεων.

Πώς το Botox αντιμετωπίζει την αυχενική δυστονία

Το Botox έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της αυχενικής δυστονίας σε ενήλικες. Ο στόχος της θεραπείας είναι να ανακουφίσει τις μη φυσιολογικές θέσεις του κεφαλιού και τον πόνο στον αυχένα.

Ο τρόπος που λειτουργεί το Botox

Το Botox είναι ένα είδος φαρμάκου που ονομάζεται νευροτοξίνη. Λειτουργεί σταματώντας τη λειτουργία των νεύρων. Τα νεύρα σας επικοινωνούν με άλλα μέρη του σώματός σας χρησιμοποιώντας έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη . Το Botox δρα εμποδίζοντας τα νεύρα να απελευθερώσουν ακετυλοχολίνη. Ως αποτέλεσμα, τα νεύρα σας δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα στους μύες που τους λένε να συσπαστούν.  Με την αυχενική δυστονία, το Botox εμποδίζει τα νεύρα να προκαλέσουν μυϊκές συσπάσεις ή σπασμούς στον λαιμό σας.

 

botox