Πόσο μπορεί να επιζήσει ο κοροναϊός πάνω στις μάσκες και τα χαρτονομίσματα

Ο νέος κοροναϊός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 μπορεί να επιζήσει πάνω στις μάσκες μέχρι και για μία εβδομάδα και σε χαρτονομίσματα για ημέρες, σύμφωνα με έρευνα.

Ωστόσο, το ενθαρρυντικό είναι πως όντως εξολοθρεύεται από τα οικιακά απολυμαντικά, την χλωρίνη ή το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU).

Η έρευνα διαπίστωσε πως ο κοροναϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες από πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι έως και τέσσερις ημέρες, και στην εξωτερική πλευρά από τις προστατευτικές χειρουργικές μάσκες για μια εβδομάδα, μετέδωσε σήμερα η South China Morning Post (SCMP), με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

«Ο SARS-CoV-2 μπορεί να είναι εξαιρετικά ανθεκτικός σε ευνοϊκό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα ευάλωτος σε βασικές μεθόδους απολύμανσης», σημειώνουν οι Leo Poon Litman και Malik Peiris, επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι ερευνητές μελέτησαν για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί ο ιός να επιζήσει πάνω σε διάφορες επιφάνειες, σε θερμοκρασία δωματίου:

  • Σε εκτυπωμένο χαρτί και χαρτομάντιλα διήρκεσε λιγότερο από τρεις ώρες, ενώ
  • στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματα, εξαφανίστηκε την δεύτερη ημέρα.
  • Σε γυαλί και χαρτονομίσματα, ο ιός ανιχνεύθηκε και την δεύτερη ημέρα αλλά είχε εξαφανιστεί μέχρι την τέταρτη, ενώ σε
  • ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό επέζησε μεταξύ τεσσάρων και επτά ημερών.

Tο ενθαρρυντικό είναι πως εξολοθρεύεται από τα οικιακά απολυμαντικά, την χλωρίνη ή το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. «Το εντυπωσιακό είναι», σχολίασαν οι ερευνητές, πως εξακολούθησε να υπάρχει ανιχνεύσιμο επίπεδο μόλυνσης στην εξωτερική επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας μετά από επτά ημέρες.

«Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό, αν φορά κάποιος μάσκα να μην αγγίζει το εξωτερικό της», εξήγησε ο Malik Peiris. «Επειδή μπορεί να μολύνει τα χέρια του και αν αγγίξει τα μάτια του, να μεταφέρει τον ιό σε αυτά», πρόσθεσε.

Σε όλες τις επιφάνειες, η συγκέντρωση του ιού μειώθηκε ραγδαία με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές είπαν πως τα αποτελέσματα «δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως την πιθανότητα μετάδοση του ιού από την συνήθη επαφή», καθώς η παρουσία του ιού στην έρευνα ανιχνευόταν μέσω εργαστηριακών εργαλείων, όχι δακτύλων και χεριών όπως συμβαίνει στην καθημερινή ζωή.

Η έρευνα διαπίστωσε ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού στην εξωτερική επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας μέχρι και μετά από επτά ημέρες.

Τα πρόσφατα ευρήματα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ αναδεικνύουν εκ νέου την συζήτηση σχετικά με την δημόσια υγεία, την προσωπική υγιεινή, αλλά και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι άνθρωποι όταν φέρνουν στο σπίτι τα ψώνια τους.

«Το πιο σημαντικό είναι να πλένετε τα χέρια σας», επισημαίνει ο Leo Poon Litman, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ο Leo Poon Litman, από την πλευρά του, επισήμανε για ακόμη μια φορά, πως το πλύσιμο των χεριών παραμένει στην κορυφή της λίστας, σημειώνοντας πως θεωρητικά είναι πιθανό οι συσκευασίες τροφίμων να φέρουν επαρκή ποσότητα ενεργού ιού ώστε να προκαλέσουν μόλυνση, αλλά ο ακριβής κίνδυνος αυτού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Πηγή: Βusiness Standard

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Κοροναϊόςμάσκεςεπιφάνειεςχαρτονομίσματα