Πόσο πιθανό είναι να αντιμετωπίσουμε 3 ιούς; covid – γρίπη – αναπνευστικός συγκυτιακός ιός;

Για περισσότερα από δύο χρόνια, τα κλειστά σχολεία και τα γραφεία, η κοινωνική απόσταση και οι μάσκες  προσέφεραν σε όλους μια “ανακούφιση” από τη γρίπη και τις περισσότερες άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ομως, αυτός ο χειμώνας είναι πιθανό να είναι διαφορετικός. 

Με ελάχιστους έως καθόλου περιορισμούς και ταξίδια και κοινωνικές συναναστροφές ξανά σε πλήρη εξέλιξη, μια αναμενόμενη χειμερινή άνοδος των κρουσμάτων Covid φαίνεται έτοιμη να συγκρουστεί με μια αναζωπυρωμένη περίοδο γρίπης, προκαλώντας μια «διδυμία» – ή ακόμα και μια  τριπλέτα ιών στην περίπτωση που κάποιο νέος παθογόνος, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) έρθει να προστεθεί. (Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial VirusRSV) προκαλεί λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών σε ασθενείς όλων των ηλικιών.)

Τα κρούσματα γρίπης έχουν αρχίσει να σημειώνονται νωρίτερα από το συνηθισμένο και αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη τις επόμενες εβδομάδες.  

Οι περισσότερες περιπτώσεις Covid, γρίπης και RSV είναι πιθανό να είναι ήπιες, αλλά μαζί μπορεί να κάνουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους να αρρωστήσουν και να γεμίσουν τα νοσοκομεία.

Τα εμβόλια για τον Covid και τη γρίπη, αν και μπορεί να μην προλαμβάνουν τη μόλυνση, εξακολουθούν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, είπαν οι ειδικοί προτρέποντας όλους και ιδιαίτερα όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, να κάνουν την δόση εμβολίων τους το συντομότερο δυνατό.

Οι ηλικιωμένοι, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο και τα μικρά παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στη γρίπη και τον RSV  Πολλά μολυσμένα παιδιά αρρωσταίνουν σοβαρά επειδή έχουν μικρή ανοσία, είτε επειδή έχει εξασθενήσει είτε επειδή δεν εκτέθηκαν σε αυτούς τους ιούς πριν την πανδημία.

Για τον  RSV δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, αλλά τουλάχιστον δύο υποψήφιοι βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου και φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η Pfizer αναπτύσσει επίσης ένα αντιικό φάρμακο .

Τα κρούσματα κορωνοϊού είναι χαμηλά, αλλά αρχίζουν να αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, βιώνουν μια αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να ανησυχούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, όπως έκαναν με τα προηγούμενα κύματα.

Ορισμένες από τις παραλλαγές του κορωνοϊού που ενισχύουν τη δυναμική τους είναι ικανές να αποφεύγουν την ανοσία και φάρμακα όπως το Evusheld και το Bebtelovimab, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την προστασία των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.  Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα  παραμένουν σε κίνδυνο ακόμη και παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν όλες τις συνιστώμενες ή ακόμα και πρόσθετες δόσεις εμβολίου λένε οι ειδικοί, οι οποίοι  ανησυχούν ιδιαίτερα για έναν αστερισμό παραλλαγών Omicron που φαίνεται να αποφεύγουν την ανοσία από τα εμβόλια και ακόμη και από την πρόσφατη μόλυνση καλύτερα από ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές.

Τα τελευταία αναμνηστικά εμβόλια που κατασκευάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna σχεδιάστηκαν για τις παραλλαγές που κυριάρχησαν αυτό το καλοκαίρι αλλά όχι για αυτές τις νεότερες παραλλαγές. Ωστόσο, αυξάνουν συνολικά τα επίπεδα αντισωμάτων και θα πρέπει να βοηθήσουν στην αποφυγή σοβαρών συμπτωμάτων και στη μείωση της διάρκειας της ασθένειας, δήλωσε ο Aubree Gordon, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η παραλλαγή BA.5 ήταν η πιο ανοσολογική παραλλαγή μέχρι πρόσφατα, αλλά αντικαθίσταται γρήγορα από άλλες, συμπεριλαμβανομένων δύο που δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα να παρακάμπτουν την ανοσία.

Ένα από αυτά, γνωστό ως BQ.1.1, είναι ο κορυφαίος υποψήφιος για την πρόκληση χειμερινού κύματος και έχει ήδη εκτοξεύσει τα κρούσματα στα ύψη στην Ευρώπη. Αν και αυτό και μια στενά συνδεδεμένη παραλλαγή που ονομάζεται BQ.1 μαζί αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 11 τοις εκατό των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μερίδιό τους έχει αυξηθεί γρήγορα από μόλις 3 τοις εκατό πριν από δύο εβδομάδες.

Ένας συνδυασμός δύο υποπαραλλαγών της Omicron που ονομάζεται XBB έχει πυροδοτήσει ένα κύμα κρουσμάτων στη Σιγκαπούρη, μεταξύ των πιο εμβολιασμένων εθνών στον κόσμο. Η υποπαραλλαγή του XBB.1 μόλις έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια άλλη παραλλαγή, που ονομάζεται BA.2.75.2, είναι επίσης εξαιρετικά ανοσοποιητική και προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια , αλλά μέχρι στιγμής είναι υπεύθυνη για λιγότερο από το 2 τοις εκατό των περιπτώσεων σε εθνικό επίπεδο.

Οι περισσότερες από τις άλλες παραλλαγές δεν φαίνεται να προκαλούν πιο σοβαρά συμπτώματα από προηγούμενες εκδόσεις του ιού, αλλά η τάση προς την ανοσολογική αποφυγή είναι πιθανό να συνεχιστεί, είπαν οι ειδικοί.

front-storiesιοίαναπνευστικοί ιοί