Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις μπάνιο το νεογέννητο μωρό σου;

Ένα νεογέννητο βρέφος ειδικά όταν είναι το πρώτο της οικογένειας, μοιάζει σαν ένας άγνωστος, ολοκαίνουργιος κόσμος. Κάθε νέα μαμά και μπαμπάς θέλουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για το νεογέννητό τους, προκειμένου αυτό να είναι υγιές και χαρούμενο. Το μπάνιο του νεογέννητου βρέφους είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι γονείς, αφού οι παράμετροι δεν είναι λίγες. Από το πώς θα κρατήσεις το μωρό για να το κάνεις μπάνιο προκειμένου να είναι ασφαλές μέχρι το πώς θα το πλύνεις για να έχεις τη σιγουριά ότι είναι απόλυτα καθαρό, το άγχος είναι μεγάλο. Ύστερα, πόσο συχνά πρέπει να κάνεις μπάνιο ένα νεογέννητο μωρό;
 
Το πρώτο μπάνιο του βρέφους μετά τον τοκετό
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πρώτο μπάνιο του μωρού πρέπει να γίνεται 24 ώρες μετά τον τοκετό. Παρότι αυτό που συνηθίζεται και που ως τώρα ξέραμε είναι ότι αμέσως μόλις γεννιέται το βρέφος, παίρνει και το πρώτο του μπανάκι… Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αλλά και τον ΠΟΥ, τα βρέφη όταν γεννιούνται είναι καλυμμένα από ένα λιπαρό στρώμα που λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό για αυτά και πρέπει να μείνει πάνω τους για 24 ώρες μετά τη γέννησή τους. 
 
Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις μπάνιο ένα νεογέννητο; 
 
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μία έως τρεις φορές την εβδομάδα είναι όσο χρειάζεται ένα βρέφος για μπάνιο, το οποίο μάλιστα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 με 15 λεπτά τη φορά. Το πιο συχνό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο πολύ ευαίσθητο δέρμα του νεογέννητου βρέφους. Ακόμη, κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες της ζωής του βρέφους, οι παιδίατροι συνιστούν το μπάνιο με απαλό σφουγγαράκι ώστε να μην προκληθεί κάποιος σοβαρός ερεθισμός από το τρεχούμενο νερό, στο σημείο του ομφαλού που ακόμη δεν έχει κλείσει. Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείπει κανείς τα ζητήματα της ασφάλειας όταν κάνει μπάνιο ένα βρέφος. Το βρεφικό μπανάκι είναι μια καλή επιλογή αφού προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά από τη μπανιέρα. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει απαραίτητα να δοκιμάζεται ώστε να μην κάψουμε ή παγώσουμε το βρέφος και η μητέρα απαγορεύεται να κάνει μπάνιο το μωρό της έχοντας μακριά νύχια ή φορώντας κοσμήματα όπως δαχτυλίδια και βραχιόλια, προκειμένου να μην το τραυματίσει. 
μπάνιονεογέννητο