Πότε πρέπει να αφαιρείται ένα λίπωμα;

Το λίπωμα είναι ένα μόρφωμα κάτω από το δέρμα που μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Εάν ενοχλεί ή προκαλεί πόνο, θα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Λίπωμα μπορούν να αναπτύξουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, συχνότερα όμως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60.  Όπως μας ενημερώνει ο χειρουργός Δρ. Σπύρος Αυλωνίτης, το λίπωμα θεωρείται καλόηθες και σπάνια είναι επιβλαβές.   Μπορεί να εμφανιστεί σε ένα σημείο ή και περισσότερα σε διάφορα σημεία του σώματος.   Συνήθως εμφανίζεται στον λαιμό, τους ώμους, σε πόδια και χέρια, στην πλάτη, στο στήθος. Σπάνια εμφανίζεται και μέσα στους μυς (ενδομυϊκό) και πρέπει να αφαιρείται το συντομότερο γιατί μπορεί να έχει συχνότερα, κακοήθη χαρακτηριστικά (λιποσάρκωμα).


Δρ. Σπύρος Αυλωνίτης, Γενικός Χειρουργός
Γενική, Ογκολογική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική


Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; 

Το λίπωμα έχει συνήθως διακριτά χαρακτηριστικά. Μπορεί εύκολα να το ψηλαφίσει κάποιος γιατί είναι μαλακό και ευκίνητο. Αν το πιέσετε με το δάχτυλο μετακινείται εύκολα και δεν έχει χρώμα. Μεγαλώνει δε σιγά σιγά, ενώ συνήθως δεν έχει μεγάλο μέγεθος. Κάποιες φορές μπορεί να πιέζει ευαίσθητα σημεία και να προκαλεί πόνο.

Παρότι το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος, εν τούτοις η εξέταση από τον χειρουργό είναι απαραίτητη, ώστε να διαγνώσει ότι είναι όντως λίπωμα και όχι κάποιος άλλος όγκος του δέρματος, όπως αναφέρει ο Δρ. Αυλωνίτης.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία για ένα λίπωμα συνήθως δεν είναι απαραίτητη, εκτός εάν σας ενοχλεί ή αν συνεχίζει να μεγαλώνει.  Ο μόνος  τρόπος για να αντιμετωπιστεί, είναι να αφαιρεθεί χειρουργικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν είναι μεγάλο και συνεχίζει να μεγαλώνει.  Τότε θα πρέπει ο χειρουργός να το αφαιρέσει, για να σας απαλλάξει από την ταλαιπωρία και τον πιθανό πόνο αλλά και να αποκλείσει την περίπτωση λιποσαρκώματος (κακοήθης όγκος).

Η αφαίρεση, ανάλογα με το λίπωμα, μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, ενώ σε κάθε περίπτωση, αποστέλλεται για βιοψία. Αποτελεί μια απλή και ασφαλή χειρουργική επέμβαση, ενώ όταν αφαιρεθούν σωστά και σε υγιή όρια, τα λιπώματα  δεν ξαναεμφανίζονται.

Το λίπωμα είναι καλοήθης όγκος.  Δεν είναι απειλητικό για τη ζωή αλλά δεν μπορεί να μειωθεί ή να εξαφανιστεί από μόνο του. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει ο ασθενής να συμβουλευτεί τον χειρουργό.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια επίσημη αιτιολόγηση για τη δημιουργία λιπωμάτων στο ανθρώπινο σώμα, αναφέρει ο Δρ. Σπύρος Αυλωνίτης.  Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια γονίδια που κληρονομεί ο άνθρωπος αλλά αυτό είναι σπάνιο. Κάποιες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι ορισμένα λιπώματα μπορεί να προκύψουν από έναν τραυματισμό του υποδόριου ιστού.