ΠΟΥ: Αναζωπύρωση των κρουσμάτων ιλαράς το 2023 στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ βιώνει μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς. Πάνω από 30.000 κρούσματα ιλαράς αναφέρθηκαν από 40 από τα 53 κράτη μέλη της Περιφέρειας μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023. Σε σύγκριση με 941 κρούσματα που αναφέρθηκαν σε όλο το 2022, αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση πάνω από 30 φορές. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα σε όλη την Περιφέρεια για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης. 

«Έχουμε δει στην Περιφέρεια όχι μόνο 30πλάσια αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και σχεδόν 21.000 νοσηλεία και 5 θανάτους που σχετίζονται με την ιλαρά. Αυτό είναι ανησυχητικό», εξήγησε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών από αυτή την δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια. Απαιτούνται επείγουσες προσπάθειες εμβολιασμού για να σταματήσει η μετάδοση και να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση. Είναι ζωτικής σημασίας όλες οι χώρες να είναι προετοιμασμένες να ανιχνεύουν γρήγορα και να ανταποκρίνονται έγκαιρα σε κρούσματα ιλαράς, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο προς την εξάλειψη της ιλαράς».

Όπου παραλείπονται οι εμβολιασμοί, μπορεί να ακολουθήσουν κρούσματα – που επηρεάζουν τόσο νέους όσο και ηλικιωμένους

Το 2023 η ιλαρά έχει επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες, με σημαντικές διαφορές στην ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων μεταξύ των χωρών. Συνολικά, 2 στις 5 περιπτώσεις ήταν σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών και 1 στις 5 περιπτώσεις ήταν σε ενήλικες 20 ετών και άνω. Από την αρχή του έτους έως τον Οκτώβριο, αναφέρθηκαν 20.918 κρούσματα νοσηλείας και αναφέρθηκαν 5 θάνατοι από ιλαρά σε 2 χώρες.

Αυτή η αναζωπύρωση της ιλαράς αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις χώρες της Περιφέρειας από το 2020 έως το 2022. Η πανδημία COVID-19 επηρέασε σημαντικά την απόδοση του συστήματος ανοσοποίησης σε αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μη και υποεμβολιασμένων παιδιών. 

Η αναφερόμενη εθνική κάλυψη με την πρώτη δόση εμβολίου ιλαράς στην Περιφέρεια μειώθηκε από 96% το 2019 σε 93% το 2022, ενώ η κάλυψη δεύτερης δόσης μειώθηκε από 92% το 2019 σε 91% το 2022. Συνολικά, πάνω από 1,8 εκατομμύρια βρέφη στην Περιφέρεια έχασαν τον εμβολιασμό τους κατά της ιλαράς μεταξύ 2020 και 2022. 

Η επανέναρξη των εγχώριων και διεθνών ταξιδιών και η άρση των μέτρων κοινωνικής και δημόσιας υγείας που συνδέονται με την πανδημία COVID-19 έχουν αυξήσει τον κίνδυνο διασυνοριακής μετάδοσης και εξάπλωσης της νόσου εντός των κοινοτήτων, ειδικά σε κοινότητες που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε πολλές χώρες όπου η ιλαρά έχει κηρυχθεί εξαλειφθεί ως ενδημική νόσος. Οι χώρες που έχουν επιτύχει την εξάλειψη της ιλαράς εξακολουθούν να κινδυνεύουν από μεγάλες και ενοχλητικές εστίες μετά την εισαγωγή του ιού της ιλαράς από άλλες χώρες, εάν δεν διατηρηθούν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού ρουτίνας στην παιδική ηλικία (τουλάχιστον 95%) σε όλες τις κοινότητες.

 

Η εξάλειψη τόσο της ιλαράς όσο και της ερυθράς παραμένει στόχος προτεραιότητας για όλες τις χώρες της Περιφέρειας. Οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την εξάλειψη αυτών των ασθενειών παραμένουν η υψηλή πληθυσμιακή ανοσία, το κλείσιμο των κενών ανοσίας στον πληθυσμό και η τυπική επιτήρηση για την εξάλειψη για την παρακολούθηση της εμφάνισης ασθενειών και τη λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία. 

Για να ανακτηθεί η πρόοδος προς την εξάλειψη της ιλαράς, είναι επιτακτική ανάγκη οι χώρες να επιτύχουν και να διατηρήσουν πάνω από 95% κάλυψη με 2 δόσεις εμβολίου που περιέχει ιλαρά. Η επίτευξη υψηλής τακτικής εμβολιαστικής κάλυψης και η κάλυψη τυχόν κενών ανοσίας πρέπει επομένως να παραμείνουν κορυφαίες προτεραιότητες για όλες τις χώρες.

επανεμφάνιση ιλαράς