ΠΟΥ: Η Ελλάδα στη λίστα με τα 10 πιο παχύσαρκα παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για το ανησυχητικό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας, ειδικά για τα άτομα κάτω των πέντε ετών, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έκτη θέση στη λίστα με τα 198 έθνη.  Ο διεθνής οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, το 14,6% των ελληνόπουλων κάτω των 5 ετών έχουν πολύ περισσότερο βάρος από το κανονικό, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες το 2022.

Τα ευρήματα του διεθνούς οργανισμού έδειξαν επίσης ότι περισσότερα από 37 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ταξινομούνται ως υπέρβαρα, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι στις αρχές του αιώνα μας.

Η Λιβύη έχει το αρνητικό προβάδισμα στα υπέρβαρα παιδιά κάτω των 5 ετών με ποσοστό 28,7%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τρία στα δέκα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι υπέρβαρα στην αφρικανική χώρα.

Η Αυστραλία κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό: Περισσότερα από το ένα πέμπτο των παιδιών αυτής της ηλικίας (21,8%) είναι αρκετά υπέρβαρα. Ακολουθούν η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Παπούα Νέα Γουινέα που κατέγραψαν ποσοστά 19%, 18,8% και 16% αντίστοιχα.

Η Βρετανία κατατάσσεται στην 22η θέση, ενώ οι ΗΠΑ στην 52η στη λίστα με τις 198 χώρες, τα στοιχεία των οποίων τέθηκαν στο μικροσκόπιο.

Πέρυσι, το 12,1% των πέντε ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπέρβαροι και το 10,1% ήταν παχύσαρκοι. Στις ΗΠΑ, το 12,7% των παιδιών ηλικίας δύο έως πέντε ήταν παχύσαρκα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για υπέρβαρα.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας τα τελευταία χρόνια, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εύκολη πρόσβαση στο «fast food», στην καθιστική ζωή στο σπίτι με το να περνάς πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και την οθόνη του υπολογιστή.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το βάρος των παιδιών αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό με τους παιδίατρους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η παχυσαρκία συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η κατάσταση με τα υπέρβαρα και παχύσαρκα μικρά παιδιά κινείται σε λάθος κατεύθυνση και δεν δείχνει σημάδια αντιστροφής της κατάστασης.

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο με τα περισσότερα υπέρβαρα παιδιά κάτω των 5 ετών

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Λιβύη με ποσοστό 28,7%, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα, επικαλούμενο τα στοιχεία της έρευνας. Ακολουθούν η Αυστραλία με 21,8%, η Τυνησία με 19%, η Αίγυπτος με 18,8%, η Παπούα Νέα Γουινέα με 16%, η Ελλάδα με 14,6% – καθώς και η Παραγουάη.

Η νησιωτική χώρα του Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι με 13,9%, η Ουκρανία με 13,6% και η Αλβανία με 13,4%.

Οι χώρες με τα λιγότερο παχουλά παιδιά κάτω των 5 ετών είναι η Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), με ποσοστό 0,8%, η Σρι Λάνκα και το Ανατολικό Τιμόρ με 1,3%, η Μαδαγασκάρη με 1,5%, η Υεμένη και το Νεπάλ με 1,7%, η Γκάμπια με 1,8%, η Γκάνα με 1,9% και τέλος Μπουρκίνα Φάσο και Κιριμπάτι με 2%.

παχυσαρκίαπαιδική παχυσαρκίαfront-storiesέφηβοι και παχυσαρκία