Πού βρισκόμαστε σήμερα με τις ελλείψεις φαρμάκων; Ποια σκευάσματα συνεχίζουν να λείπουν από τα ελληνικά φαρμακεία

Την περασμένη Παρασκευή, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία φάρμακα πρώτης ανάγκης συνεχίζουν να λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Το πρόβλημα των ελλείψεων απασχόλησε πολύ έντονα τη χώρα μας κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και την περίοδο μετά από αυτές, όταν οι λοιμώξεις είχαν χτυπήσει “κόκκινο”. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μια δέσμη μέτρων για να περιοριστούν οι ελλείψεις, ενώ η ύφεση των λοιμώξεων του αναπνευστικού έφερε ομαλοποίηση στην τροφοδοσία αρκετών σκευασμάτων. Ποια είναι ακριβώς η κατάσταση σήμερα;

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκών, παραμένουν δύο σοβαρές κατηγορίες ελλείψεων, οι οποίες δεν παρατηρούνται μόνο στην Ελλάδα αλλά αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο. Η πρώτη αφορά σε παλιά, κοινά αντιβιοτικά, κυρίως ό,τι έχει ως βάση την αμοξυκιλλίνη, με τις ελλείψεις να αποδίδονται σε δυσκολία εύρεσης δραστικών ουσιών. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και παιδικές αντιβιώσεις, σε μορφή σιροπιού. Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε συγκεκριμένες ινσουλίνες για διαβητικούς ασθενείς και ο λόγος ελλείψεων αποδίδεται σε προβλήματα παραγωγής.

Για το υπόλοιπο 95% των περιπτώσεων ελλείψεων φαρμάκων, καταγράφεται σημαντική εξομάλυνση της αγοράς. Για την ομαλοποίηση έχουν ρόλο διάφοροι παράγοντες: Καταρχάς απέδωσαν τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Υγείας, δεύτερον η εφοδιαστική αλυσίδα .. κινείται με ταχύτερο ρυθμό, τη στιγμή που έχει μειωθεί κατά πολύ η επίπτωση των λοιμώξεων και συνεπώς η ζήτηση συγκεκριμένων σκευασμάτων. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μάλιστα, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάσταση στα φαρμακεία Γαλλίας και Γερμανίας είναι σε πιο δεινή. Καλά γνωρίζοντες τον χώρο του φαρμάκου επισημαίνουν πως οι σημερινές ελλείψεις δεν έχουν τόσο σχέση με τις τιμές φαρμάκων μιας χώρας, όσο με τα απανωτά … χτυπήματα που έχει δεχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα εδώ και τρία χρόνια: Πανδημία, κλείσιμο εργοστασίων, ενεργειακό κόστος.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, πάντως, καταγράφει από τα μέλη του σημαντικές ελλείψεις, οι οποίες αναγκάζουν τους πολίτες να τηλεφωνούν σε φαρμακεία για να βρουν τα φάρμακά τους. “Παράλληλα έχει σταματήσει η αποκομιδή των ληγμένων φαρμάκων από τους ειδικούς κάδους του ΙΦΕΤ που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα οι κάδοι να έχουν υπερχειλίσει και να μην μπορούν να δεχθούν άλλα φάρμακα για ανακύκλωση ή καταστροφή”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις απαγορεύσεις εξαγωγών από τον ΕΟΦ, οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 66% και ενώ διαμορφώνονταν στα 35 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, πλέον έχουν μειωθεί στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Πανευρωπαϊκές ελλείψεις

Αντιβιοτικά, φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα σκευάσματα καθημερινής χρήσης λείπουν από την Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU), η οποία διενεργήθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το σύνολο των χωρών που συμμετείχαν δήλωσαν ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες είναι σταθερές από το 2019 έως το τέλος του 2022.
Μία στις τέσσερις χώρες έχει έλλειψη σε περισσότερα από 600 προϊόντα. Μόλις το 3,45% έχουν ελλείψεις σε λιγότερα από 50, ενώ το 13,79% έχουν έλλειψη σε 50 έως 100 προϊόντα.
Από τα στοιχεία φαίνεται πως η συνεχιζόμενη υψηλή συχνότητα ελλείψεων φαρμάκων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στην πλειονότητα των χωρών. Οι φαρμακοποιοί των 22 από τις 29 συμμετέχουσες χώρες απάντησαν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί (75,86%), ενώ των άλλων επτά χωρών απάντησαν πως παρέμεινε η ίδια (24,14%).
Το σύνολο σχεδόν των φαρμακοποιών (93,1%) ανέφεραν πως οι ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν αγωνία και ταλαιπωρία στους ασθενείς, διακοπή της θεραπείας (89,66%), αυξημένη συμμετοχή στη δαπάνη (72,41%) και λιγότερο αποτελεσματική θεραπεία (58,62%).

φαρμακαποθηκάριοιεφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκουφάρμακαελλείψεις φαρμάκωνΦαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής