Που ζουν οι άνθρωποι με τις πιο υγιείς καρδιές στον κόσμο;

Οι άνθρωποι με τις πιο υγιείς καρδιές στον κόσμο ζουν σε έναν παραπόταμο του ποταμού Αμαζονίου στη Βολιβία, γεμάτοι με αμυλούχα τρόφιμα, αναφέρουν ερευνητές.

Οι Τσιμάνες περπατούν, κάνουν ποδήλατο ή κανό παντού. Οι βασικές τροφές τους είναι το ρύζι, τα πλατάνια και το καλαμπόκι. Αν θέλουν κρέας, πάνε να το πιάσουν. Και δεν βλέπουν τηλεόραση.

Ένας 80χρονος Tsimane έχει περίπου την ίδια υγεία της καρδιάς και των αρτηριών με τον μέσο Αμερικανό στα 50 του, αναφέρει η ομάδα ερευνητών στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

«Το Tsimane, ένας πληθυσμός κτηνοτρόφων-κηπουρικών του βολιβιανού Αμαζονίου με λίγους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, έχει τα χαμηλότερα αναφερόμενα επίπεδα στεφανιαίας νόσου από οποιονδήποτε πληθυσμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, οπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα που παρουσίασε  τα ευρήματά της σε μια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Είναι δύσκολο να βρεις έναν Tsimane που να έχει αποδείξεις φραγμένων αρτηριών, ανέφεραν ο Ben Trumble από το State University της Αριζόνα και οι συνεργάτες του.

“Οι περισσότεροι από τους Tsimane μπορούν να ζήσουν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αγγείων. Αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε καμία προηγούμενη έρευνα”, δήλωσε ο Δρ Γκρέγκορι Τόμας του Ιατρικού Κέντρου Long Beach Memorial, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη.

Η ομάδα των περίπου 16.000 ανθρώπων —δεν είναι πραγματικά μια φυλή, λέει ο Τραμπλ— ζει όπως το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας όπως εξελιχθήκαμε. Δεν έχουν ρεύμα ή τρεχούμενο νερό και πιάνουν ή μαζεύουν μόνοι τους το φαγητό τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 700 εθελοντές Tsimane, πραγματοποιώντας εξετάσεις στις αρτηρίες τους,  δοκιμάζοντας το αίμα τους για χοληστερόλη και γλυκόζη, μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και αναζητούσαν στοιχεία φλεγμονής. Έψαξαν ειδικά για ασβέστιο στα αιμοφόρα αγγεία – ένα σήμα ότι το λίπος που φράζει τις αρτηρίες έχει συσσωρευτεί και σκληρυνθεί.

Οι περισσότεροι – το 85 τοις εκατό – δεν είχαν καμία ένδειξη ασβεστοποίησης στις αρτηρίες τους.  Οι άνδρες Tsimane είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες ασβεστοποίησης στεφανιαίας αρτηρίας από τις Γιαπωνέζες, έναν πληθυσμό που θεωρούνταν προηγουμένως ότι είχε τις χαμηλότερες βαθμολογίες ασβεστοποίησης στεφανιαίας αρτηρίας που αναφέρονταν για οποιαδήποτε εθνικότητα.  

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα και που ασκούνται όλη την ημέρα θα έχουν μικρή καρδιακή νόσο.  

Και μια έκπληξη – το Tsimane έχει υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), δείκτη φλεγμονής. Στους Αμερικανούς, τα υψηλά επίπεδα CRP συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Όχι στους κατοίκους του Τσιμάνε.

Μπορεί να μην είναι τόσο η ίδια η φλεγμονή που προκαλεί καρδιακές παθήσεις, όσο ό,τι κρύβεται πίσω από τη φλεγμονή, είπαν οι ειδικοί.  Στους Αμερικανούς, τα υψηλά επίπεδα CRP συνδέονται με την παχυσαρκία και το κάπνισμα. Στο Tsimane, προκαλούνται από παράσιτα και λοιμώξεις.

Αν ένας Τσιμάνες θέλει κρέας για δείπνο, το μέσο κυνήγι διαρκεί οκτώ ώρες και καλύπτει 11 μίλια.  Μπορεί να μην είναι δυνατό για τους περισσότερους ανθρώπους να περνούν το 90 τοις εκατό των ωρών τους ξύπνιοι και σε σωματική δραστηριότητα».

Ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις είναι οι δύο κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ και οι περισσότερες περιπτώσεις και των δύο συνδέονται στενά με την κακή διατροφή και την πολύ λίγη άσκηση.

«Λοιπόν, θα ζούσα σαν το Τσιμάνε για να μειώσω τον κίνδυνο καρδιακής νόσου; Σε καμία περίπτωση», σχολίασε ο δρ Τιμ Τσίκο, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ της Βρετανίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αλλά αυτό που θα μάθαινα από αυτούς είναι ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που κάνω, όχι από αυτό που είμαι, και ότι μπορώ να μειώσω σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής εάν είμαι τακτικά ενεργός, εάν τρώω μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, διατήρηση υγιούς βάρους και μην καπνίζετε».

 

 

 

 

Πηγή: nbcnews

καρδιαγγειακή υγείακαλή υγεία