Πρακτική άσκηση νέων γιατρών πριν την υπηρεσία υπαίθρου – Τι αναφέρεται σε απόφαση της Μ.Γκάγκα

Η επιπλέον εκπαίδευση των νέων γιατρών που αποτελεί επιθυμία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, ήδη από τη θητεία της ως προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), γίνεται πράξη. Με απόφασή της που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ξεκινά εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των γιατρών σε παθολογικά, χειρουργικά τμήματα ή σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, πριν την υπηρεσία υπαίθρου.

Η δυνατότητα προκαταρκτικής κλινικής άσκησης έχει θεσμοθετηθεί με νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού το οποίο περιλάμβανε ρυθμίσεις για τη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας. Στην πιλοτική του φάση, το πρόγραμμα αφορά σε 115 γιατρούς και θα πραγματοποιηθεί σε 23 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση θα υλοποιηθεί στα εξής νοσοκομεία: “Ερυθρός Σταυρός”, “Γ. Γεννηματάς” Αθήνας, “Ευαγγελισμός”, “Ιπποκράτειο” Αθήνας, “Τζάνειο”, Θριάσιο, Κρατικό Νίκαιας, “Αττικόν”, “Γ. Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης, “Παπαγεωργίου” Θεσσαλονίκης, Καβάλας, ΑΧΕΠΑ, “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Πανεπιστημιακό Ρίου, “Άγιος Ανδρέας” Πάτρας, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, “Χατζηκώστα” Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και Νοσοκομείο Χανίων.

Μετά την ολοκλήρωση της κλινικής άσκησης, οι νέοι γιατροί θα είναι καλύτερα εφοδιασμένοι για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) – που θα ακολουθεί για άλλους έξι μήνες – ενώ θα μπορούν και πιο εύκολα να προσανατολιστούν στην επιλογή ειδικότητας.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι η άσκηση της Ιατρικής σε πραγματικές συνθήκες υπό επίβλεψη, καθώς και η ανάπτυξη επαγγελματικών χαρακτηριστικών, όπως αυτονομία, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και επαγγελματική συμπεριφορά.

Η εκπαίδευση στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Προκαταρκτικής Κλινικής Άσκησης περιλαμβάνει:

Σεμινάρια: Μπορεί να γίνονται ενιαία πανελλαδικά διαδικτυακά ή σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας ή Νοσοκομείου και περιλαμβάνουν θέματα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, ώστε ο νέος ιατρός να μπορέσει να κατανοήσει και να εκπληρώσει τον ρόλο του στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Την ευθύνη για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών συνεδριών έχει η Μόνιμη Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ, με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών και των Ιατρικών Σχολών.

Πρακτικά Σεμινάρια: Αποσκοπούν στην απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων και έχουν τη μορφή εκπαίδευσης σε μικρές ομάδες.
Κλινική Άσκηση: Είναι ο πυρήνας του εκπαιδευτικού προγράμματος και αποσκοπεί στην απόκτηση εμπειρίας σε οξέα και γενικότερα ιατρικά προβλήματα που είναι συνήθη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στη Νοσοκομειακή Ιατρική, και υλοποιείται μέσω της συμμετοχής του ιατρού στο κλινικό έργο.

Στη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, ο ιατρός είναι ενταγμένος στο συγκεκριμένο τμήμα του φορέα άσκησης (π.χ. Παθολογική Κλινική) και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες που προσομοιάζουν με αυτές του ειδικευόμενου ιατρού. Η άσκηση περιλαμβάνει περιφορά στα εξής τμήματα:
– Παθολογικός Τομέας: τέσσερις μήνες,
– χειρουργικός Τομέας: δύο μήνες, εκ των οποίων ο ένας μήνας θα υπηρετείται στο Ακτινολογικό Τμήμα. Το πιλοτικό πρόγραμμα της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης υλοποιείται “παρά τη κλίνη” του ασθενούς σε πραγματικές συνθήκες με τον ιατρό που συμμετέχει να έχει μέρος της ευθύνης διαχείρισης του ασθενούς. Ειδικότερα ο εν λόγω ιατρός συμμετέχει στο πλήρες πρόγραμμα λειτουργίας του τμήματος στο οποίο είναι τοποθετημένος, στις εφημερίες, στα επείγοντα, στην υποδοχή της Παθολογικής και της Χειρουργικής Κλινικής, καθώς και στα εξωτερικά ιατρεία αυτών. Ειδικότερα ο ιατρός θα συμμετέχει σε πέντε εφημερίες εκ των επτά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησής του.

σεμινάριαΜίνα Γκάγκαάσκηση γιατρώναγροτικό