Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Η άνευ όρων ανθρωπιά πρέπει να αποκατασταθεί στη Γάζα

Οι μαζικές δολοφονίες αμάχων είναι αρρωστημένες και πρέπει να καταδικαστούν με κάθε δυνατό τρόπο. Φρικτή βία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες 10 ημέρες.

Ο Δρ. Χρήστος Χρήστου είναι Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.

Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν στην Παλαιστίνη.

Η κατάσταση σήμερα στη Γάζα είναι καταστροφική. Τα νοσοκομεία και οι κλινικές που λειτουργούν είναι υπερπλήρη και μετά βίας λειτουργούν. Τους τελειώνει το ηλεκτρικό ρεύμα και οι ιατρικές προμήθειες. Οι χειρουργοί στο νοσοκομείο Al-Shifa χειρουργούν τώρα χωρίς παυσίπονα. Ως χειρουργός ο ίδιος, αυτό είναι αδιανόητο.

Νοσοκομεία και κλινικές έχουν δεχθεί επιθέσεις. Άλλα λαμβάνουν εντολές για εκκένωση -με προειδοποίηση μόλις λίγων ωρών- με αδύνατες αποφάσεις να ληφθούν. Οι ασθενείς – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση – διακινδυνεύουν τη ζωή τους είτε μετακινούμενοι είτε μένοντας πίσω, και στις δύο περιπτώσεις ίσως πεθάνουν χωρίς ιατρική φροντίδα.

Οι βομβαρδισμοί αυτή τη στιγμή στη Γάζα είναι αμείλικτοι. Άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ αναγκάζονται να μετακινηθούν, αναζητώντας ασφάλεια. Οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, χωρίς να μπορούν να διαφύγουν, χωρίς να μπορούν να πάνε πουθενά με ασφάλεια. Στερούνται βασικών αγαθών – νερό, τροφή, προστασία, καταφύγιο, φάρμακα.

Αυτό είναι αδιανόητο. Είναι απάνθρωπο.

Η στοιχειώδης ανθρωπιά πρέπει να αποκατασταθεί στη Γάζα.

Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν. Το εξωφρενικό επίπεδο συλλογικής τιμωρίας που ασκείται σήμερα στον λαό της Γάζας πρέπει να σταματήσει.

Οι άνθρωποι στη Γάζα χρειάζονται προστατευμένους χώρους και διαδρόμους για να φτάσουν σε αυτούς με ασφάλεια και χωρίς εμπόδια. Οι άνθρωποι που επιθυμούν να διασχίσουν τα σύνορα με την Αίγυπτο πρέπει να τους επιτραπεί – με τη μελλοντική επιλογή να επιστρέψουν – και να τους παρασχεθεί επαρκής και ανθρωπιστική βοήθεια. Οι άνθρωποι χρειάζονται επίσης καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, πρόσβαση σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη.

Το πέρασμα της Rafah στην Αίγυπτο πρέπει να ανοίξει για να επιτραπεί η αποστολή ιατρικών και βασικών προμηθειών στη Γάζα.

Για να μπορέσουμε να εργαστούμε εμείς και όλο το ιατρικό προσωπικό στη Γάζα, χρειαζόμαστε βασικές εγγυήσεις ασφάλειας.

Παρά τις απίστευτες ανάγκες, οι εκτεταμένοι βομβαρδισμοί και η αδυναμία μεταφοράς προμηθειών μας ανάγκασαν να αναστείλουμε τις περισσότερες δραστηριότητές μας. Οι ομάδες μας μέσα και έξω από τη Γάζα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να ανταποκριθούν.

Ως ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Σήμερα αυτό είναι απλά αδύνατο.

 

Γιατροί Χωρίς Σύνοραfront-storiesΔρ. Χρήστος ΧρήστουΓάζα