Προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

Τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν συχνά κύκλους αυξημένης και καταθλιπτικής διάθεσης που ταιριάζουν στην περιγραφή της « μανιοκατάθλιψης ». Όταν η ασθένεια ενός ατόμου ακολουθεί αυτό το κλασικό πρότυπο, η διάγνωση της διπολικής διαταραχής είναι σχετικά εύκολη.

Αλλά η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι ύπουλη. Τα συμπτώματα μπορεί να αψηφούν την αναμενόμενη μανιοκαταθλιπτική αλληλουχία. Σπάνια επεισόδια ήπιας μανίας ή υπομανίας μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Η κατάθλιψη μπορεί να επισκιάσει άλλες πτυχές της ασθένειας. Μερικές φορές, συμπτώματα κατάθλιψης και μανίας μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα. Και η κατάχρηση ουσιών , εάν υπάρχει, μπορεί να θολώσει την εικόνα.

Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τη διπολική διαταραχή δύσκολη τη διάγνωση όταν τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή. Μερικά γεγονότα για τη διπολική διαταραχή που ίσως δεν γνωρίζετε:

  • Το 20% των ανθρώπων που παραπονιούνται για κατάθλιψη στον γιατρό τους έχουν πράγματι διπολική διαταραχή.
  • Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή έχουν επισκεφτεί τρεις επαγγελματίες πριν διαγνωστούν σωστά.
  • Χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 χρόνια για να ξεκινήσουν οι άνθρωποι θεραπεία για τη διπολική διαταραχή μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε καθυστερήσεις στη διάγνωση.
  • Τα περισσότερα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν πρόσθετες ψυχιατρικές παθήσεις (όπως κατάχρηση ουσιών ή άγχος ) που μπορεί να κάνουν τις συνολικές διαγνώσεις πιο δύσκολες.

Η διπολική διαταραχή συχνά μπερδεύεται με την «απλή» κατάθλιψη

Τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ότι έχουν μόνο κατάθλιψη . Στη διπολική διαταραχή ΙΙ, την πιο ήπια μορφή, τα μανιακά επεισόδια είναι ήπια και μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Ο χρόνος που αφιερώνεται με συμπτώματα κατάθλιψης , εν τω μεταξύ, υπερβαίνει τον χρόνο που αφιερώνεται με συμπτώματα υπομανίας κατά περίπου 35 προς 1 σε άτομα με διπολική διαταραχή ΙΙ.

Ο χρόνος που αφιερώνεται με συμπτώματα κατάθλιψης επίσης συνήθως υπερτερεί του χρόνου που αφιερώνεται με συμπτώματα μανίας στη διπολική διαταραχή Ι κατά περίπου τρία προς ένα, αν και η πιο σοβαρή μανία στη διπολική διαταραχή Ι γενικά είναι ευκολότερο να εντοπιστεί.

Ο έφηβος σας έχει διπολική διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται στα τέλη της εφηβείας. Η διπολική διαταραχή στα εφηβικά χρόνια είναι σοβαρή. είναι συχνά πιο σοβαρή από ό,τι στους ενήλικες. Οι έφηβοι με διπολική διαταραχή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας.

Δυστυχώς, η διπολική διαταραχή στους εφήβους συχνά δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι ενώ τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν στην εφηβεία, συχνά δεν πληρούν τα πλήρη διαγνωστικά κριτήρια για τη διπολική διαταραχή. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η διπολική διαταραχή μπορεί επίσης να διαγνωστεί υπερβολικά σε παιδιά ή νεότερους εφήβους, ειδικά όταν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απλώς εναλλαγές διάθεσης ή ενοχλητικές συμπεριφορές και όχι αλλαγές στην ενέργεια ή στον ύπνο. Εν μέρει για αυτόν τον λόγο, η διάγνωση της «διαταρακτικής διαταραχής της διαταραχής της διάθεσης» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τους εφήβους που έχουν κυρίως επίμονη ευερεθιστότητα και σοβαρές εκρήξεις ιδιοσυγκρασίας ή εναλλαγές της διάθεσης.

Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής στους εφήβους μπορεί να είναι ασυνήθιστα — όχι μια απλή «μανιοκατάθλιψη». Η ΔΕΠΥ , οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάχρηση ουσιών είναι συχνά επίσης παρόντες, μπερδεύοντας την εικόνα.

Μερικά συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι ένας έφηβος μπορεί να έχει διπολική διαταραχή είναι:
  • Περίοδοι θυμού και επιθετικότητας
  • Μεγαλοπρέπεια και υπερβολική αυτοπεποίθηση
  • Κλαίει εύκολα, έχει συχνή θλίψη
  • Χρειάζεται λίγο ύπνο για να νιώθει ξεκούραστος
  • Παρορμητική συμπεριφορά
  • Κατήφεια
  • Σύγχυση και απροσεξία

Άλλα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία ψυχιατρικής διαταραχής που απαιτεί αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα παγίδευσης, υπερκατανάλωση τροφής, υπερβολική ανησυχία και άγχος. Άλλες πιθανές διαγνώσεις εκτός από τη διπολική διαταραχή που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως αυτά περιλαμβάνουν μονοπολική (μείζονα) κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές , διαταραχές χρήσης ουσιών, διαταραχές προσαρμογής, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα και διαταραχές προσωπικότητας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μερικές φορές μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε πολλούς υγιείς εφήβους και ενήλικες. 

Ο χρόνος που θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν δούμε κάποιο σύμπτωμα είναι όταν αυτά σχηματίζουν ένα μοτίβο με την πάροδο του χρόνου, παρεμβαίνοντας στην καθημερινή ζωή. Παιδιά με συμπτώματα που υποδηλώνουν διπολική διαταραχή πρέπει να επισκέπτονται και να αξιολογούνται από τον εξειδικευμένο ιατρό (ψυχίατρο ή ψυχολόγο), κατά προτίμηση με εξειδίκευση στη διαταραχή της διάθεσης.

 

 

 

 

 

Πηγή: WEBMD

 

διπολική διαταραχήψυχικές διαταραχέςfront-storiesψυχικά προβλήματα