Προειδοποιητικό σύμπτωμα της νέας υποπαραλλαγής Omicron που εμφανίζεται ενώ κοιμάστε

Η υποπαραλλαγή του Omicron BA.5 εξαπλώνεται ευρέως σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν η μετάλλαξη θα έχει ανοσία σε εμβόλια και προηγούμενες λοιμώξεις

Αν και τα εμβόλια εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους για να μας προστατεύουν από σοβαρά συμπτώματα, δεν μπορούν να προστατεύσουν από όλα τα ήπια συμπτώματα, όλη την ώρα.

Έχει αναφερθεί ότι ένα νέο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε με αυτήν την παραλλαγή είναι η νυχτερινή εφίδρωσηΤο BA.5 έχει επίσης τη δυνατότητα να μολύνει εκ νέου ανθρώπους εντός μόλις εβδομάδων από τη μόλυνση του ιού προηγουμένως.

Ποια είναι η νέα παραλλαγή Omicron;

Αυτό το στέλεχος είναι μια παραλλαγή του Omicron , το οποίο έχει αναπτυχθεί παράλληλα με ένα παρόμοιο στέλεχος που ονομάζεται BA.4.

Και τα δύο στελέχη προστέθηκαν στη λίστα παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Μάρτιο του 2022 και έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη.

Πού βρέθηκε το BA.5;

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Φεβρουάριο του 2022, μόλις ένα μήνα αφότου βρέθηκε ένα άλλο στέλεχος όμικρον που ονομάζεται BA.4.

Φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, περισσότερο από άλλες παραλλαγές.

Αυτή την εβδομάδα έγινε το σημαντικό στέλεχος στις ΗΠΑ και είναι ήδη η πιο κυρίαρχη παραλλαγή στην Πορτογαλία.

Έχει φτάσει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και η Αυστραλία έχει επίσης αναφέρει αύξηση των κρουσμάτων.

Είναι το BA.5 ανθεκτικό στο εμβόλιο;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα, αλλά ακόμα κι αν το εμβόλιο δεν σας εμποδίσει να κολλήσετε Covid-19 , θα κάνει τα συμπτώματά σας πολύ λιγότερο σοβαρά από ό,τι αν δεν εμβολιαστείτε.

Η έρευνα μέχρι στιγμής έχει βρει ότι αυτό το στέλεχος δεν είναι πιο πιθανό να σας κάνει να αρρωστήσετε σοβαρά και αυτό οφείλεται άμεσα στο ότι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, έχουν ενισχυθεί ή έχουν μολυνθεί φυσικά. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να μολύνει άτομα ακόμα κι αν είχαν πρόσφατα άλλους τύπους Omicron, μόνο εβδομάδες πριν.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Omicron BA.5;

Ο καθηγητής Luke O’Neill από το Trinity College του Δουβλίνου είπε στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk ότι ένα σύμπτωμα για αυτό το υποστέλεχος διαφορετικό από τα προηγούμενα είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις.   

«Υπάρχει κάποια ανοσία σε αυτό – προφανώς με τα Τ-κύτταρα και ούτω καθεξής – και ότι ο συνδυασμός του ανοσοποιητικού σας συστήματος και του ιού που είναι ελαφρώς διαφορετικός μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρώς διαφορετική ασθένεια, παραδόξως οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ένα χαρακτηριστικό.

«Αλλά πολύ σημαντικό, εάν εμβολιαστείτε και είστε θωρακισμένοι, δεν εξελίσσεται σε σοβαρή ασθένεια είναι το μήνυμα που πρέπει να θυμίζουμε συνεχώς στους ανθρώπους», αναφέριε.  

Τα άλλα συμπτώματα αυτού του στελέχους είναι γνωστά:

  • Βήχας
  • Κούραση
  • Συμφόρηση ή καταρροή
  • Καταρροή
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • Πυρετός ή ρίγη
  • Πόνοι στους μύες ή στο σώμα
  • Πονοκέφαλο
  • Ναυτία ή έμετος
  • Διάρροια

 

 

Πηγή: mirror,uk

front-storiesυποπαραλλαγή Όμικρον 2BA.5νέα παραλλαγή Omicron