Πρωκτικό συρίγγιο: αιτίες, συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Το πρωκτικό συρίγγιο αναπτύσσεται μεταξύ του πρωκτικού πόρου και του δέρματος κοντά στον πρωκτό. Μπορεί να μοιάζει με μια μικροσκοπική τρύπα στην περιοχή του δέρματος που περιβάλλει τον πρωκτό. 

Αιτίες

Το συρίγγιο του πρωκτού προκαλείται συνήθως από ένα πρωκτικό απόστημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Αυτό αντιπροσωπεύει έως και το 80% όλων των περιπτώσεων. Αυτό συμβαίνει όταν ένας από τους αδένες που περιβάλλουν τον πρωκτό αποφραχθεί και μολυνθεί, σχηματίζοντας ένα απόστημα. Εάν το απόστημα σκάσει, σχηματίζεται ένα πρωκτικό συρίγγιο. Περίπου τα μισά από όλα τα πρωκτικά αποστήματα έχουν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό πρωκτικών συριγγίων.

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • φλεγμονή του εντέρου που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn ή την εκκολπωματίτιδα
  • σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως HIV, χλαμύδια ή σύφιλη
  • τραύμα
  • μη φυσιολογική ανάπτυξη
  • φυματίωση
  • Καρκίνος

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ενός συριγγίου πρωκτού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ερεθισμός του δέρματος γύρω από τον πρωκτό
  • Πόνος και οίδημα στην περιοχή του πρωκτού
  • Συνεχής βαθύς παλλόμενος πόνος στην περιοχή του πρωκτού
  • Επιδείνωση του πόνου όταν ο ασθενής κινείται, κάθεται ή έχει κενώσεις
  • Έκκριση αίματος ή πύου ορατή στην επιφάνεια των κοπράνων

Οι ασθενείς που έχουν οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από γενικό ιατρό. Θα λάβουν διάγνωση και συστάσεις για την κατάλληλη θεραπεία.

Διάγνωση

Τα πρωκτικά συρίγγια διαγιγνώσκονται με βάση τα συμπτώματα με τα οποία παρουσιάζει ο ασθενής, την παρουσία πύου στο άνοιγμα του ανοίγματος του συριγγίου και μερικές φορές τον συσσωρευμένο ιστό γύρω από το άνοιγμα. 

Εάν απαιτούνται άλλες εξετάσεις, η έγχυση βαφής ακολουθούμενη από υπερηχογράφημα είναι συνήθως επαρκής για να περιγράψει την οδό του συριγγίου. Σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί να απαιτείται μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία για να δείξει την πλήρη έκταση ενός σύνθετου συριγγίου, την παρουσία αποστήματος στην περιοχή του πρωκτού ή όταν άλλες καταστάσεις μπορεί να εμφανίζουν τον ίδιο τύπο συμπτωμάτων.

Χειρουργική επέμβαση

Τα συρίγγια του πρωκτού σπάνια επουλώνονται χωρίς θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του συριγγίου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές, ανάλογα με τον τύπο του συριγγίου του πρωκτού (απλό ή σύνθετο) και την τοποθέτηση.  

Οι περισσότερες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν στην ημερήσια χειρουργική μονάδα και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι την ίδια μέρα μετά την επέμβαση. Ωστόσο, θα χρειαστεί να ξεκουραστούν για τουλάχιστον αρκετές ημέρες μετά τη διαδικασία για να βοηθήσουν στη διαδικασία ανάρρωσης.

Μετά την χειρουργική επέμβαση

Μετά τη χειρουργική αφαίρεση του συριγγίου, οι ασθενείς θα πρέπει να φροντίζουν να ξεκουράζονται όσο η περιοχή επουλώνεται. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να αποφεύγουν να κάθονται ή να κινούνται πολύ. Μπορεί να είναι πιο άνετα αν ξαπλώνουν με μαξιλάρια στηριγμένα γύρω τους για να κρατούν το βάρος τους μακριά από την περιοχή του πρωκτού. Μπορεί να σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην εργασία τους καθώς και σε άλλες δραστηριότητες όταν νιώσουν έτοιμοι.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι ωφέλιμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης, όπως:

  • αναλγητικό φάρμακο για τη διαχείριση του πόνου
  • αντιβιοτικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία λοιμώξεων
  • καθαρτικά για τη μείωση της πρόσκρουσης των κοπράνων και τη διασφάλιση της τακτικής διέλευσης μαλακών κοπράνων

Συνήθως θα υπάρχει επίδεσμος πάνω από την πληγή όταν ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν οδηγίες πώς να αλλάζουν οι ίδιοι τον επίδεσμο, καθώς αυτό θα πρέπει να γίνεται συχνά. Επιπλέον, απαιτούνται συνήθως ραντεβού παρακολούθησης για τον έλεγχο της προόδου της επούλωσης του τραύματος τις εβδομάδες μετά την επέμβαση.