Προληπτικές εξετάσεις στα σχολεία: Πότε ξεκινάνε και τι θα περιλαμβάνουν

Προληπτικές εξετάσεις για μαθητές διοργανώνει το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, σύμφωνα με απόφαση που κοινοποιήθηκε στις Υγειονομικές Περιφέρειες, το υπουργείο Παιδείας, την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος.

Στο πλαίσιο του Ατομικού Δελτίου Υγείας του Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ), το οποίο έχει καθιερωθεί ως δικαιολογητικό εγγραφής των παιδιών στο νηπιαγωγείο και στην Α ́ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και ως ιατρικό πιστοποιητικό παρακολούθησης της υγείας των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια φοίτησης αυτών στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δίνεται προαιρετικά η δυνατότητα για συμμετοχή σε προληπτικό έλεγχο. Ως χρονικό διάστημα πραγματοποίησης των παρεμβάσεων της προληπτικής εξέτασης των παιδιών και των εφήβων, ορίζεται η περίοδος από 1η Μαρτίου έως 15 Ιουνίου 2023.

Σκοπός της Παρέμβασης / Προγράμματος «ΔΙΩΝΗ», είναι η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Υγείας, με το πρόγραμμα θα αμβλυνθούν ανισότητες μέσω της κάλυψης παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση σε παιδιατρικές υπηρεσίες υγείας, που διαβιούν με τις οικογένειές τους σε νησιωτικές, ορεινές, απομακρυσμένες περιοχές, κα. αλλά και που οι οικογένειές τους είναι σε δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, πχ. Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, διαβίωση σε υποβαθμισμένες περιοχές πόλεων, κ.λ.π. (ευαλωτότητα).

Ειδικότερα οι στόχοι αυτού είναι:

1. Η προάσπιση και η παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων.
2. Η διασύνδεση των Δημόσιων Τοπικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις οικογένειες και η δημιουργία σταθερής σχέσης και εμπιστοσύνης που να επιτρέπει τη διαχρονική και ολιστική φροντίδα των αναγκών υγείας των παιδιών και των εφήβων.
3. Η διασύνδεση με άλλες Μονάδες Υγείας σε τοπικό/περιφερειακό ή κεντρικό επίπεδο με συστηματικό τρόπο για την πλήρη κάλυψη των αναγκών υγείας των παιδιών και των εφήβων.
4. Η διασύνδεση των Δημόσιων Τοπικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις κοινοτικές δομές φροντίδας παιδιών στη προσχολική ηλικία και με τις Σχολικές Μονάδες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους.
5. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένης και συστηματικής παρέμβασης που θα έχει συνέχεια, συνέπεια και προοπτική, αξιοποιώντας και την κοινοτική προσέγγιση.

Ποια παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Τα παιδιά και έφηβοι που θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι όσα φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στις τάξεις: Α’ Δημοτικού, Δ’ Δημοτικού, Α’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου.
Αυτό σημαίνει ότι η εξέταση των παιδιών και εφήβων γίνεται στις περιόδους λήξης παρακολούθησης των μαθημάτων, με στόχο την δημιουργία του Ατομικού Δελτιου πριν από την έναρξη της επόμενης χρονιάς:

Συγκεκριμένα, θα εξεταστούν:

τα παιδιά των παιδικών σταθμών για την κατάρτιση του Α.Δ.Υ.Μ εγγραφής σε Νηπιαγωγείο
στη λήξη του Νηπιαγωγείου, για Α.Δ.Υ.Μ. εγγραφής στη Α ́ Δημοτικού,
στη λήξη της Γ ́ Δημοτικού για Α.Δ.Υ.Μ. εγγραφής στη Δ ́ Δημοτικού
στη λήξη της Στ ́ Δημοτικού για Α.Δ.Υ.Μ. εγγραφής στη Α ́ Γυμνασίου και
στη λήξη της Γ ́ Γυμνασίου για Α.Δ.Υ.Μ. εγγραφής στη Α ́ Λυκείου

Οι παρεμβάσεις προληπτικής εξέτασης των παιδιών και των εφήβων, σύμφωνα με το Α.Δ.Υ.Μ, θα οργανώνονται συλλογικά με τη συνεργασία των Σχολικών Μονάδων ή των τοπικών κοινοτήτων με τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής. Σε περιπτώσεις περιοχών με ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης, προβλέπεται η σύσταση κλιμακίων ιατρών και επαγγελματιών υγείας που έχουν συγκροτηθεί από τις κεντρικές Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και/ ή υποστήριξη από στελέχη νοσηλευτικών μονάδων που βρίσκονται στην έδρα της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή των Υ.Πε.

Για τις ανάγκες του προγράμματος, συγκροτούνται κλιμάκια/ομάδες υγείας ιατρών και επαγγελματιών υγείας που περιλαμβάνουν: Παιδίατρο ή Γενικό Ιατρό, επισκέπτη/τρια Υγείας ή/και νοσηλευτή/τρια. Τα κλιμάκια απαρτίζονται από περισσότερους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να εναλλάσσονται με τις επισκέψεις τους στις Σχολικές Μονάδες ή στους Παιδικούς Σταθμούς και δύνανται να είναι πέντε έως επτά άτομα, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος ανά δύο άτομα στη σχολική τάξη και κατ’ επέκταση να επισκέπτονται δύο υποομάδες υγείας το ίδιο σχολείο ή διαφορετικό, σε παράλληλο χρονικό διάστημα.

Η κλινική εξέταση θα πραγματοποιείται σε προσδιορισμένο χώρο ιατρείο της αρμόδιας Δημόσιας Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή στα Τ.ΟΜ.Υ. για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με τον συντονισμό από τον επαγγελματία υγείας του κλιμακίου και μετά από σχετικό προγραμματισμό και ανάλογα με το πλήθος των μαθητών/τριών που παραπέμπονται (προσδιορισμός χρονικού διαστήματος – ημερομηνίας επισκέψεων).

Σχολείαμαθητέςδωρεάν προληπτικές εξετάσεις