Προς ακύρωση οι διορισμοί 208 γιατρών στα Επείγοντα των νοσοκομείων της Αττικής

Ακύρωση των διορισμών 208 ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων της Α’ και Β’ ΥΠΕ, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων και της έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων, επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

“Οι συγκεκριμένοι διορισμοί που κινδυνεύουν να ακυρωθούν είναι παραπάνω από αναγκαίοι για την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των τραγικών ελλείψεων που ξεπερνούν τις 6.500 θέσεις γιατρών στο σύστημα υγείας, με βάση τους σημερινούς ανεπαρκέστατους οργανισμούς”, επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, η οποία κάνει λόγο για εμπαιγμό των νοσοκομειακών γιατρών. Και σημειώνει ότι ο υφυπουργός δεν ενημέρωσε την Ομοσπονδία, παρότι είχε δεσμευτεί σχετικά, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών στις 2 Οκτωβρίου.

Για το λόγο αυτό, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη 10 Οκτωβρίου παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και εξόρμηση την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στην Γενική Εφημερία του «Ευαγγελισμού», ζητώντας τον άμεσο διορισμό των 208 γιατρών που οι κρίσεις τους έχουν ολοκληρωθεί.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών σημειώνουν ότι με υπηρεσιακή εντολή που έστειλε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ακυρώνονται οι κρίσεις για 208 θέσεις Επιμελητών Β’ και Α’ στα ΤΕΠ 1ης – 2ης ΥΠΕ και διατάσσεται η επανάληψή τους.

Όπως επισημαίνουν, το έγγραφο αυτό είναι γεμάτο ανακρίβειες και σε σημεία του, αγνοεί την ισχύουσα νομοθεσία. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι αγνοεί τις διατάξεις που προβλέπουν πως ακόμα και αν ο πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης γιατρός διοριστεί, αναλάβει καθήκοντα και παραιτηθεί εντός 12μήνου, τότε ούτε η θέση επαναπροκηρύσσεται ούτε καν η κρίση επαναλαμβάνεται, αλλά διορίζεται αυτόματα ο επόμενος του βαθμολογικού πίνακα (ν. 4486/17, άρθρο 35).

Αντίθετα η υπηρεσιακή εντολή κάνει λόγο για επαναπροκήρυξη της θέσης, ενώ παράλληλα αναφέρεται σε φυσικά και έγγραφα πιστοποιητικά, όταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα δυσλειτουργεί, απαίτηση νομικά εκπρόθεσμη, αφού έχει παρέλθει χρόνος μεγαλύτερος του τριμήνου από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στο υπουργείο.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ κάνουν λόγο για προσχηματικά επιχειρήματα με την οποία επιχειρείται αυτοί οι διορισμοί να μην γίνουν ποτέ την στιγμή που τα νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Και σημειώνουν πως το επιχείρημα περί «παρατυπιών» καταρρίπτεται από την ίδια την πολιτική ηγεσία γιατί οι όποιες παρατυπίες πρέπει να διορθωθούν αν υπάρχουν, και όχι να ακυρώνεται συλλήβδην όλη η διαδικασία που αφορά 208 θέσεις. Άλλωστε στην ίδια προκήρυξη και στις ίδιες διαδικασίες συμπεριλαμβάνονταν και θέσεις διευθυντών ΤΕΠ, οι οποίοι ήδη έχουν διοριστεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα.

ΟΕΝΓΕακύρωση διορισμώνΤΕΠ