Προς νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα

Οι αυξημένοι έλεγχοι ειδικά στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αναμένεται να εκτινάξουν τα κρούσματα σήμερα, οδηγώντας σταδιακά προς την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας λόγω της Μετάλλαξης Όμικρον. Χθες από την Κυβέρνηση ανακοινώθηκε ο εντοπισμός πάνω από 15.000 κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές και καθηγητές, μέσω της αναγκαστικής διενέργειας self test.

Να σημειώσουμε δε ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ ήταν κάτι μη αναμενόμενο και μάλιστα σίγουρα τα κρούσματα είναι περισσότερα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου η θετικότητα στα self test ήταν 1,15% και ξεπέρασε το 4% μια βδομάδα μετά. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας διαπιστώνεται ότι η θετικότητα στα 1,6 εκατομμύρια self test που έγιναν είναι λίγο κάτω από το 1%.

Επίσης τα επίσημα καταγεγραμμένα ενεργά κρούσματα  αποτελούν το 3% του συνολικού πληθυσμού ης χώρας. Πολύ πιθανόν λοιπόν το εγχείρημα των self test να κατέδειξε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά, όμως τα πραγματικά είναι πολύ περισσότερα και αναμένεται να δούμε τι θα φανερώσουν τα επόμενα self test.

Είναι βέβαιο πως χθες πρώτη μέρα επιστροφής στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, πολλά κυρίως παιδιά αλλά και εργαζόμενοι βρέθηκαν στις αίθουσες ενώ νοσούν. Να σημειώσουμε δε ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων καθημερινά είχαμε κατά μέσο όρο 4.650 παιδιά να εντοπίζονται με κορονοϊό.

Ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας

Χθες με άτυπη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρονταν:

1. Αν αυτά τα εν δυνάμει κρούσματα είχαν κολλήσει σε κοινωνικές δραστηριότητες π.χ. άλλα 10 άτομα το κάθε ένα, τότε θα είχαμε 155.000 κρούσματα. Με τη συγκεκριμένη εκτίμηση θεωρεία απλοϊκά ότι ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας δηλαδή το γνωστό Rt είναι 10! Κάτι τέτοιο δεν έχει αναφερθεί ποτέ στην Ελλάδα ακόμη και το τελευταίο διάστημα που καλπάζει η Μετάλλαξη Όμικρον.

2. Το Υπουργείο αναφέρει ότι ο έλεγχος στη σχολική κοινότητα είναι ο πιο μαζικός που έχει γίνει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας και αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικός. Οι μαθητές που είναι πάνω από 1,2 εκατομμύρια θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνουν όλοι self test και μάλιστα στο σύνολό τους καθώς είναι σχετικά πρόσφατη η έναρξη των εμβολιασμών σε μικρές ηλικίες.

Επιδείνωση σκληρών δεικτών

Η πορεία της πανδημίας οδεύει προς την κορύφωσή της και τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα δείχνουν ένα περιορισμένο μόνο μέρος. Τα σχολεία άνοιξαν με μεγάλο ρίσκο.

Η πορεία προς την κορύφωση της πανδημίας επιδεινώνει και τους σκληρούς δείκτες της επιδημίας. Στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 654, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας την 9η Ιανουαρίου είναι 536 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς.

Συνολικά πάνω από 5100 άτομα νοσηλεύονται με κορονοϊό, ενώ χθες καταγράφηκαν και 85 νέοι θάνατοι. Μάλιστα μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου έχουν σημειωθεί 690 θάνατοι.

ΕΟΔΥΣχολείαself testsself-testcovidκρούσματα κορονοϊού