Πρόσκληση ΕΟΠΥΥ σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας καλεί ο ΕΟΠΥΥ να δηλώσουν συμμετοχή για την υλοποίηση του έργου που αφορά στις δωρεάν προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η δράση που είναι υπό την “ομπρέλα” του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης”, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – NextGenerationEU.

Ωφελούμενες της Δράσης είναι οι Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών,
β) διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
γ) δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου, δ) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,
ε) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
στ) δεν έχουν διενεργήσει τεστ Παπανικολάου, κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης της δράσης,
ζ) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της δράσης, η) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της δράσης.

Οι γυναίκες που θα ωφεληθούν από τις δωρεάν εξετάσεις συμμετέχουν στη δράση με την αυτόματη έκδοση του παραπεμπτικού εξέτασης PAP-TEST ή HPV-DNA TEST το οποίο έχει ισχύ έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του. Το παραπεμπτικό θα λάβουν είτε μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τηλέφωνο τους ή/και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Ως Μονάδες Φροντίδας Υγείας που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου νοούνται οι Μονάδες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως ενδεικτικά τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, οι Τ.Ο.Μ.Υ., τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, οι ιατροί, τα πολυϊατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια, οι ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν εξωτερικά τμήματα εκτέλεσης των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλη δομή που αναγνωρίζει το κράτος και παρέχει νόμιμα ιατρικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από το εάν είναι συμβεβλημένες ήδη με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στην κολποσκόπηση και τη λήψη δείγματος με τη μέθοδο της βιοψίας, δύναται να συμμετάσχουν στη δράση ιατροί ειδικότητας γυναικολόγου. Όσον αφορά στην ιστολογική ανάλυση του δείγματος που έχει ληφθεί με βιοψία, δύναται να συμμετάσχουν μονάδες φροντίδας υγείας που διαθέτουν παθολογοανατομικά εργαστήρια.
Για τη λήψη και εργαστηριακή ανάλυση με τη μέθοδο PAP-TEST, δύναται να συμμετάσχουν όλες οι Μονάδες Φροντίδας Υγείας. Όσον αφορά στη λήψη και εργαστηριακή ανάλυση με τη μέθοδο HPV – DNA TEST, δύναται να συμμετάσχουν όλες οι μονάδες εφόσον τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές όπως ορίζονται στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ.

Οι φάσεις υλοποίησης της δράσης

Φάση 1:
Επίσκεψη της ωφελούμενης σε Μονάδα Φροντίδας Υγείας προκειμένου να συλλεγεί δείγμα ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει η ωφελούμενη.

Φάση 2:
Εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος με τη μέθοδο PAP-TEST για την ηλικιακή ομάδα 21-29 ετών και εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος με τη μέθοδο HPV-DNA TEST και εν συνεχεία, όπου απαιτείται, με τη μέθοδο PAP-TEST για την ηλικιακή ομάδα 30- 65 ετών.

Φάση 3:
Αναλόγως τα ευρήματα, η κολποσκόπηση από γυναικολόγο δημόσιας ή ιδιωτικής Μονάδας Φροντίδας Υγείας για την λήψη δείγματος με τη μέθοδο της βιοψίας.

Φάση 4:
Η ιστολογική ανάλυση του ληφθέντος με βιοψία υλικού από Μονάδες Φροντίδας Υγείας, αναλόγως τα ευρήματα.

Αποζημίωση των παρόχων

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η απόφαση την οποία υπογράφει η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σχετικά με την αποζημίωση της κάθε εξέτασης:

H τιμή αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης για δειγματοληψία ορίζεται σε 25 ευρώ.
Η τιμή αποζημίωσης HPV-DNA TEST, ορίζεται στα 80 ευρώ.
Η τιμή αποζημίωσης PAP-TEST, ορίζεται στα 13,32 ευρώ.
Αποκλειστικά για τους σκοπούς της συγκεκριμένης δράσης, η τιμή της αποζημίωσης της κολποσκόπησης ορίζεται στα 40 ευρώ.
Αντίστοιχα, η τιμή της αποζημίωσης της βιοψίας ορίζεται στα 30 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη είναι μηδενική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τα αιτήματα των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έως και λίγα 24ωρα πριν “κλείσει” ο τρέχων μήνας ώστε με τον επόμενο μήνα το δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα πρποληπτικών ελέγχων να τεθεί σε εφαρμογή.

καρκίνος του τραχήλου της μήτραςπρόγραμμα προληπτικού ελέγχουΕΟΠΥΥΓυναίκες