Προσωπικός Γιατρός: Ανοίγει σήμερα οι πλατφόρμα των εγγραφών

Από σήμερα οι πολίτες άνω των 16 ετών θα μπορούν να εγγράφονται στο πρόγραμμα του Υπουργείο Υγείας “Γιατρός για όλους“, μέσω του οποίου θεσμοθετείται ο προσωπικός γιατρός για κάθε έναν από εμάς και οποίος θα αποτελεί επί της ουσίας τον επιστήμονα που θα μας καθοδηγεί στις υπηρεσίες υγείας.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα ανοίγει για τους πολίτες όλων των περιφερειών στην Ελλάδα, με εξαίρεση την μεγαλύτερη εξ αυτών δηλαδή την Αττική αλλά και το Νότιο Αιγαίο. Για τις περιοχές αυτές η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει σε ένα μήνα, ενώ έχει δοθεί παράταση για τη συμμετοχή γιατρών στο πρόγραμμα μέχρι τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον νόμο 4931/2022 ο Προσωπικός Γιατρός είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας.

Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στον πολίτη με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Ο πολίτης εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι:

α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ,

β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017,

γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

Οι πολίτες που εγγράφονται υποχρεωτικά σε προσωπικό ιατρό, δύνανται να εγγράφονται σε αυτόν και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Επίσης το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει και ποινές σε όσους δεν εγγραφούν και συγκεκριμένα την αύξηση της συμμετοχές σε φάρμακα και ιατρικές πράξεις, αλλά και καθυστερήσεις στις παραπομπές στο ΕΣΥ.

προσωπικός γιατρόςΕΟΠΥΥ