Προστασία 90% από «Όμικρον» και «Δέλτα» δίνει η τρίτη δόση του εμβολίου. Τι δείχνουν τρεις μελέτες στις ΗΠΑ

Τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών και το το ιατρικό περιοδικό JAMA, επαναβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία της ενισχυτικής δόσης για την πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων κατά τα δύο τελευταία μεγάλα κύματα της πανδημίας.

Η μελέτη για τις νοσηλείες, η οποία δημοσιεύθηκε σε εβδομαδιαία έκθεση του CDC για τα επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας, ανέλυε περισσότερες από 300.000 επισκέψεις στα επείγοντα νοσοκομείων καθώς και σε κλινικές επείγουσας φροντίδας για περιστατικά ασθενειών που σχετίζονταν με την Covid. Επιπλέον, εξέτασε τα επίπεδα νοσηλειών σε δέκα Πολιτείες μεταξύ Αυγούστου και Ιανουαρίου. Όπως διαπιστώθηκε, οι ενισχυτικές δόσεις μείωσαν τις νοσηλείες κατά 94% την περίοδο που κυριαρχούσε η Δέλτα, και κατά 90% μετά την εμφάνιση της Όμικρον.

Αντίστοιχα, κατά το πρώτο δίμηνο μετά την εμφάνιση της Όμικρον -παρά τις δεκάδες μεταλλάξεις που παρουσιάζει οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο αποφυγής των αντισωμάτων- η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA εξασφάλιζε προστασία της τάξης του 90% από την ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Ανεμβολίαστοι: 53,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους

Η δεύτερη μελέτη υπολογίζει ότι την περίοδο που η Όμικρον σταδιακά κυριάρχησε στην κοινότητα των ΗΠΑ αλλά ταυτόχρονα συνυπήρχε με την Δέλτα -δηλαδή μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου- οι ανεμβολίαστοι είχαν 53,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους λόγω Covid σε σχέση με όσους είχαν λάβει και ενισχυτική δόση και 12,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν συγκριτικά με όσους ήταν μεν εμβολιασμένοι αλλά χωρίς αναμνηστική δόση.

Όσοι έκαναν την τρίτη δόση ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν φροντίδα

Η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων υποστηρίχθηκε περαιτέρω από μια τρίτη μελέτη, η οποία βρήκε ότι οι έξτρα δόσεις παρέχουν σημαντική προστασία κατά της συμπτωματικής νόσησης τόσο από Δέλτα όσο και από Όμικρον.

Τα άτομα που έκαναν την τρίτη δόση ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν φροντίδα για συμπτωματικές μολύνσεις συγκριτικά με εκείνους που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις ή δεν είχαν εμβολιαστεί καν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA.

Αυτά τα στοιχεία -σε έρευνες μεγάλης κλίμακας- φανερώνουν πόσο αποτελεσματική είναι η ενισχυτική δόση, ειδικά αφού παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα μετά την δεύτερη, για την αποτροπή νοσηλειών και θανάτων.

Στην Ελλάδα, ξεκίνησε η εκστρατεία νωρίτερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και αυτό  επέτρεψε την ταχεία χορήγησή τους για όλους τους ενήλικες, χρησιμοποιώντας τα mRNA εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna. Ήδη έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 4,54 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις.

Την 1η Φεβρουαρίου αρχίζει η νέα φάση για την τρίτη δόση

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα -παρά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων- παραμένει υψηλό και η πίεση στο ΕΣΥ, τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, συνεχίζεται. Γι΄ αυτό δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Αντιθέτως, είναι επιβεβλημένη η τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ διαπιστώνεται ότι το 93,4% των θανάτων από κορονοϊό κατά το τελευταίο 15νθημερο αφορούσε ασθενείς που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση.

Επιβεβαιώνεται έτσι -και μέσω των εγχώριων κλινικών δεδομένων- η ανάγκη εμβολιασμού τόσο με την πρώτη όσο και με την αναμνηστική δόση. Με αυτό το στόχο, από την 1η Φεβρουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι μόνον εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

 

3η δόση εμβολίουfront-stories