Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για τον παιδικό καρκίνο

Με τέσσερα παιδιά που βγήκαν νικητές στη μάχη κατά του καρκίνου, συναντήθηκε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσουν στην επανενεργοποίηση του «Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας» που κατά καιρούς είχε οργανωθεί μέσω του ΕΟΔΥ, σε νέες βάσεις. Το μητρώο θα έχει πλέον Εθνικό χαρακτήρα, θα ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και θα αφορά όλους τους Έλληνες.

«Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία ενισχύει ουσιαστικά την πολιτική πρόληψης, παρακολούθησης και καταπολέμησης του παιδικού καρκίνου με τρόπο συστηματικό, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη και οργανωμένα συστήματα Υγείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν η γραμματέας ποιότητας ζωής και εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας, Πίστη Κρυσταλλίδου, η οποία είναι και πρόεδρος της ΑμΚΕ WinCancer. Επίσης και οι γονείς που συνόδευσαν τα παιδιά τους και είναι μέλη της ΑμΚΕ «karkinaki».

Πολιτικές της κυβέρνησης για τον παιδικό καρκίνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο νοσούν στην Ελλάδα περίπου 300-350 παιδιά και έφηβοι με νεοπλασματικά νοσήματα και λαμβάνουν φροντίδα κατά κανόνα σε μία από τις οκτώ Μονάδες Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας στην επικράτεια.

Η πλήρης καταγραφή των ασθενών σε πραγματικό χρόνο είναι επιβεβλημένη για όλα τα προηγμένα κράτη με οργανωμένα συστήματα Υγείας και επιτρέπει την απεικόνιση του προβλήματος σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, εξασφαλίζει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όλου του πληθυσμού και την ισότιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Συνεπώς, το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας είναι απαραίτητο για πολλαπλούς λόγους:

Επιτρέπει την συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση της επίπτωσης και του επιπολασμού των νοσημάτων αυτών.

Επιτρέπει την καταγραφή των αναγκών και το συντονισμό πράξεων για την βέλτιστη αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων.

Αποτελεί συστηματικό εργαλείο για την σωστή οργάνωση και στελέχωση των μονάδων στην Επικράτεια.

Συμβάλλει στην αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Είναι απαραίτητο για τον σωστό προγραμματισμό δράσεων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης σε εθνική εμβέλεια.

Είναι απαραίτητο για την οργάνωση των υπηρεσιών υποστήριξης και παρακολούθησης των ατόμων με ιστορικών καρκίνου παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

«Βασική, λοιπόν, προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η επανενεργοποίηση του «Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας», που κατά καιρούς είχε οργανωθεί μέσω του ΕΟΔΥ, σε νέες βάσεις. Το μητρώο θα έχει πλέον Εθνικό χαρακτήρα, θα ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και θα αφορά όλους τους Έλληνες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) και την επιστημονική κοινότητα, εισηγείται τις παραμέτρους που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία του «Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας» ακολουθώντας τρία στάδια:

Δημιουργία βάσης των απαραίτητων στοιχείων για την καταγραφή στο Μητρώο, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και την ευρωπαϊκή Επιστημονική Ομάδα European Society for Paediatric Oncology.

Ανάπτυξη ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, με φορέα υλοποίησης την ΗΔΙΚΑ.

Ανάπτυξη δικτύου καταγραφέων και εκπαίδευσή τους, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας.

παιδικός καρκίνοςΚυριάκος Μητσοτάκης