Προβιοτικά και ναυτία στην εγκυμοσύνη: Πώς σχετίζονται μεταξύ τους;

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του UC Davis διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της ναυτίας, του εμετού και της δυσκοιλιότητας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrients.

Η ναυτία και ο έμετος επηρεάζουν περίπου το 85% των κυήσεων και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, ιδίως κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη.

“Η αιτία της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι άγνωστη μέχρι σήμερα. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες, αλλά καμία από αυτές δεν είναι πειστική”, δήλωσε ο Albert T. Liu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας.

“Η ναυτία, ο έμετος και η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών. Μόλις η ναυτία και ο εμετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προχωρήσουν, μπορεί να γίνουν δύσκολα ελεγχόμενοι και μερικές φορές η ασθενής χρειάζεται ακόμη και νοσηλεία”, δήλωσε ο Liu.

Ευεργετικά μικρόβια

Τα προβιοτικά αναφέρονται ως “ωφέλιμα βακτήρια”. Μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το kimchi, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το tempeh. Τα προβιοτικά είναι επίσης διαθέσιμα ως συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με το National Center for Complementary and Integrative Health, εκτός από τις βιταμίνες, τα προβιοτικά ή πρεβιοτικά ήταν το τρίτο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα διατροφής για τους ενήλικες.

Τα προβιοτικά πιστεύεται ότι υποστηρίζουν την κοινότητα διαφορετικών μικροβίων, που συχνά αναφέρονται ως “μικροβίωμα του εντέρου”, που βρίσκονται στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται, επιφέροντας πολλές σωματικές αλλαγές. Αυτές οι αυξήσεις μπορούν επίσης να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο πιθανότατα επηρεάζει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος και προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και δυσκοιλιότητα.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικού θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη διήρκεσε 16 ημέρες. Συνολικά 32 συμμετέχοντες έλαβαν μια προβιοτική κάψουλα δύο φορές την ημέρα για έξι ημέρες και στη συνέχεια έκαναν δύο ημέρες διακοπή. Στη συνέχεια επανέλαβαν τον κύκλο.

Τα προβιοτικά ήταν διαθέσιμα χωρίς συνταγή και περιείχαν κυρίως Lactobacillus., ένα είδος καλών βακτηρίων. Κάθε κάψουλα περιείχε περίπου 10 δισεκατομμύρια ζωντανές καλλιέργειες κατά τη στιγμή της κατασκευής.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν 17 καθημερινές παρατηρήσεις των συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύνολο 535 παρατηρήσεων για να τις αξιολογήσουν στατιστικά οι ερευνητές.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι η λήψη του προβιοτικού μείωσε σημαντικά τη ναυτία και τον εμετό. Οι ώρες ναυτίας (ο αριθμός των ωρών που οι συμμετέχοντες ένιωθαν ναυτία) μειώθηκαν κατά 16% και ο αριθμός των φορών που έκαναν εμετό μειώθηκε κατά 33%. Η λήψη προβιοτικού βελτίωσε επίσης σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής, όπως η κόπωση, η κακή όρεξη και η δυσκολία στη διατήρηση των κανονικών κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως αξιολογήθηκαν με ερωτηματολόγια.

  • Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα προβιοτικά μειώνουν σημαντικά τη δυσκοιλιότητα.

“Με τα χρόνια, έχω παρατηρήσει ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη ναυτία και τον εμετό και να διευκολύνουν την δυσκοιλιότητα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η μελέτη απέδειξε ότι αυτό ισχύει”, δήλωσε ο Liu. “Τα προβιοτικά έχουν ωφελήσει επίσης πολλούς άλλους ασθενείς μου που δεν συμμετείχαν στη μελέτη”, δήλωσε ο Liu.

Νέες ενδείξεις από τα μικρόβια του εντέρου και τα υποπροϊόντα

Οι συμμετέχοντες συνεισέφεραν επίσης δείγματα κοπράνων πριν και κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα δείγματα αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί ο τύπος και ο αριθμός των μικροβίων και τα διάφορα υποπροϊόντα της πέψης.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν εάν οι βιοδείκτες στα δείγματα κοπράνων αντιστοιχούσαν σε πιο σοβαρή ναυτία και να αξιολογήσουν πώς τα προβιοτικά επηρέασαν τους συμμετέχοντες που ξεκίνησαν τη μελέτη με διαφορετικούς βιοδείκτες βάσης.

Ένα εύρημα ήταν ότι η χαμηλή ποσότητα βακτηρίων που φέρουν ένα ένζυμο που ονομάζεται υδρολάση των χολικών αλάτων, το οποίο παράγει χολικό οξύ για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συσχετίστηκε με περισσότερους εμετούς που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Τα προβιοτικά αυξάνουν τα βακτήρια που παράγουν υδρολάση του χολικού άλατος, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί τα συμπληρώματα μείωσαν τα επίπεδα ναυτίας και εμέτου.

Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι τα υψηλά επίπεδα των εντερικών μικροβίων Akkermansia και A. muciniphila στην αρχή της μελέτης σχετίζονταν με περισσότερους εμετούς. Το προβιοτικό μείωσε σημαντικά την ποσότητα των συγκεκριμένων μικροβίων και μείωσε επίσης τον εμετό. Αυτό υποδηλώνει ότι τα Akkermansia και A. muciniphila μπορεί να είναι αξιόπιστοι βιοδείκτες που μπορούν να προβλέψουν τον εμετό στην εγκυμοσύνη.

“Αυτή η έρευνα παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των μικροβίων του εντέρου στη γαστρεντερική λειτουργία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο εντερικός μας μικροβιόκοσμος εξηγεί γιατί είμαστε αυτό που τρώμε και γιατί οι μεταβολίτες και τα προϊόντα που παράγονται από τα βακτήρια έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας”, δήλωσε ο Wan. “Επηρεάζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα καθώς και την υγεία του δέρματος και τη νευρολογική λειτουργία”.

 

εγκυμοσύνηπροβιοτικάfront-stories