Προβλήματα εικόνας του σώματός τους αντιμετωπίζουν εκατομμύρια ανδρών στη Βρετανία

Εκατομμύρια άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα εικόνας σώματος σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας.

Σχεδόν τρεις στους δέκα ενήλικες άνδρες (28%) ηλικίας 18 ετών και άνω έχουν αισθανθεί άγχος λόγω προβλημάτων εικόνας σώματος σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Ένας στους πέντε (21%) είπε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος τους είχαν κάνει να ντύνονται με τρόπο που έκρυβε το σώμα ή μέρη του σώματός του τον τελευταίο χρόνο.

Ένας στους πέντε (22%) άνδρες ερωτηθέντες είπε ότι είχε συγκρίνει αρνητικά τον εαυτό του με άλλους λόγω της εικόνας του σώματος τον τελευταίο χρόνο.

Περισσότεροι από ένας στους δέκα από τους ερωτηθέντες άνδρες (11%) έχουν βιώσει σκέψεις και συναισθήματα αυτοκτονίας λόγω προβλημάτων εικόνας του σώματος και το 4% των ανδρών ερωτηθέντων είπε επίσης ότι είχαν κάνει σκόπιμα κακό στον εαυτό τους λόγω προβλημάτων εικόνας σώματος.

Η νέα ανάλυση των ευρημάτων για τους άνδρες προέρχεται από μια έρευνα 4.505 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 18 ετών και άνω, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος, εκ των οποίων οι 2.103 ήταν άνδρες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της εικόνας του σώματος στους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας Mark Rowland δήλωσε: «Η εικόνα του σώματος θεωρείται συχνά ως ένα θέμα που επηρεάζει μόνο τις γυναίκες – αλλά είναι σαφές από τα δεδομένα μας ότι επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι άντρες περιβάλλονται επίσης από εικόνες εξιδανικευμένων τύπων σώματος – είτε μέσω διαφήμισης είτε μέσω ριάλιτι τηλεοπτικών εκπομπών ή ψηφιακών μέσων. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πώς αυτό το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες.

«Οι συνέπειες των προβλημάτων εικόνας σώματος μπορεί να είναι σοβαρές. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους 20 από τους άνδρες που απάντησαν στην έρευνά μας είπαν ότι είχαν σκόπιμα αυτοτραυματιστεί ως αποτέλεσμα προβλημάτων εικόνας σώματος.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα περιβάλλον μέσων ενημέρωσης στην ψυχική υγεία. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προβλήματα εικόνας σώματος στους άνδρες γίνονται πιο έντονα και αυξάνουν τους κινδύνους κακής ψυχικής υγείας. Οι άνδρες μπορούν επίσης να δυσκολεύονται περισσότερο να μιλήσουν για την ψυχική τους υγεία και να αναζητήσουν βοήθεια.  Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αναπόφευκτο. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία για να μειώσουμε τις πιέσεις στους άνδρες και να βελτιώσουμε την ψυχική τους υγεία».

 

 

 

 

Πηγή: mentalhealth,UK

εικόνα σώματος