Προβληματίζονται οι ειδικοί για την συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού

Προβληματισμός εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των ειδικών σε ό,τι αφορά την συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού.   Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters για τα διπλά self test που ανιχνεύουν τόσο τον Covid-19 όσο και τη γρίπη» τα οποία «έχουν φτάσει στην Ελλάδα και έχουν διανεμηθεί στα φαρμακεία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, από την Παρασκευή».

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ανέφερε ότι επικρατεί ανησυχία εξαιτίας της εξασθένησης της ανοσίας απέναντι στην γρίπη, μετά τα δυόμισι χρόνια πανδημίας κατά τα οποία υπήρχε μείωση των μολύνσεων λόγω των προφυλάξεων. Ταυτόχρονα τόνισε ξανά την ανάγκη για επιστροφή του μέτρου της μάσκας ως υποχρεωτική, σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, μίλησαν για την πανδημία covid-19 και την γρίπη.

«Έχουμε μία αύξηση 8 με 10% στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και αυτό φαίνεται σταδιακά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί», αναφέρει σχετικά η Ματίνα Παγώνη.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική πορεία των κυμάτων της πανδημίας covid-19, η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών covid-19 είναι αναμενόμενη. Προς το παρόν βέβαια στη χώρα μας η αύξηση αυτή δεν οφείλεται στην εμφάνιση και επικράτηση ενός νέου στελέχους αλλά στην επικράτηση των στελεχών Όμικρον 4 και 5. Φαίνεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς τη λήψη υποχρεωτικών μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 και ο συγχρωτισμός σε εργασιακούς χώρους και σχολεία οδήγησε σε αύξηση των νέων κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες αρχικά. Πλέον η αύξηση των κρουσμάτων γίνεται πιο έκδηλη και στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου και παρατηρούμε αύξηση των νοσηλειών λόγω και των περισσότερων συννοσηροτήτων”, σημειώνει η κ. Ψαλτοπούλου.

Οι κ.κ. Ψαλτοπούλου και Παγώνη υπογραμμίζουν ότι έχουμε πλέον εμπειρία 2,5 χρόνων για να γνωρίζουμε πώς θα προφυλαχθούμε. «Εκεί που θα χρειαστεί να φορέσουμε την μάσκα θα τη φορέσουμε είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Ιδιαίτερα άλλα μέτρα δεν νομίζω ότι χρειάζονται», αναφέρει η κα. Παγώνη.

«Σύμφωνα και με την πορεία της πανδημίας την καλοκαιρινή περίοδο, με την ευρεία εξάπλωση της Όμικρον 4 και 5, ελπίζουμε ότι η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας δεν θα φτάσει στα επίπεδα των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η επαναφορά καθολικών υποχρεωτικών μέτρων δε φαίνεται να είναι πιθανή. Ωστόσο, η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να επανέλθει εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων. Βεβαίως, έχουμε συλλέξει σημαντικές γνώσεις και εμπειρία από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας ώστε να δράσουμε αποτελεσματικά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε στην καθημερινότητά μας ότι απλές ενέργειες όπως η αποφυγή συνωστισμού, η χρήση μάσκας προσώπου, η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων, ιδιαίτερα επί συμπτωμάτων, μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά στην πρόληψη της διασποράς και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα άτομα με συννοσηρότητες» τονίζει η κα. Ψαλτοπούλου.

Στη διπλοπανδημία, η μία ασθένεια επιβαρύνει την άλλη

Ο Καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, προέβλεψε δύσκολο χειμώνα λόγω των νέων στελεχών του κορονοϊού, ιδιαίτερα για χώρες όπως την Ελλάδα με γερασμένο πληθυσμό, πολλούς ανεμβολίαστους ή μη κατάλληλα εμβολιασμένους και πολλά κενά στο σύστημα υγείας.

«Ήδη τα κρούσματα που δυστυχώς δεν μετριούνται πια σωστά, γιατί πάρα πολλοί δεν τα δηλώνουν, διπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα, και θα δούμε και περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα και ίσως και περισσότερους θανάτους» πρόσθεσε΄

Αναφορικά με τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορονοϊό ο κ Παυλάκης τόνισε ότι είναι προβληματική, γιατί στη διπλοπανδημία, η μία ασθένεια επιβαρύνει την άλλη, αλλά, όπως είπε, δεν είναι μόνο η γρίπη που τον ανησυχεί.

 

 

 

 

Πηγή: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ματίνα Παγώνηεξέλιξη πανδημίαςΘεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιώργος Παυλάκης