Ψηφιακός μετασχηματισμός του Συστήματος Υγείας: Ψηφιακός φάκελος, διασύνδεση νοσοκομείων και εθνικό ψηφιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο σε 12 ογκολογικά νοσηλευτικά ιδρύματα

Το τρίτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται ο Εθνικός Ψηφιακός Φάκελος Υγείας, τη στιγμή που σε εξέλιξη είναι έργα για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας με σκοπό την πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και τη διατήρηση σημαντικών στατιστικών δεδομένων στη χώρα μας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος Υγείας είναι από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Υγείας για το 2023, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Ο Εθνικός Ψηφιακός Φάκελος Υγείας, θα αποτελέσει μια καινοτόμα και ιατρικά αποτελεσματική νέα ψηφιακή διαδικασία, με βάση την οποία θα υπάρχει συνολική παρακολούθηση του ιατρικού φακέλου των ασθενών για κάθε ιατρική πράξη που έχει συντελεστεί. Θα συμβάλει στην καλύτερη ιατρική παρακολούθηση, στον έλεγχο των δαπανών και στην βελτίωση των υπηρεσιών συνολικά προς τους πολίτες. Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες μπορούν ήδη να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες υγείας. Από τον προηγούμενο μήνα υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης των ιατρικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους.

Μέσω των δύο νέων υπηρεσιών αυτή τη στιγμή εκδίδονται ψηφιακά:

• οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία από 55 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια και

• τα αποτελέσματα εξετάσεων από 59 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια. Η δυνατότητα αφορά σε 431 τύπους εξετάσεων (αιματολογικές, μικροβιολογικές, ανοσολογικές, κ.α.), που αντιπροσωπεύουν το 90% του ημερήσιου όγκου όλων των εξετάσεων, πλην των απεικονιστικών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να προστεθούν δεδομένα από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας της χώρας, καθώς και προγενέστερο ιστορικό. Επιπλέον, προσεχώς στην εφαρμογή θα προστεθούν τα αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων και η δυνατότητα προβολής του ιατρικού ιστορικού από τον προσωπικό ιατρό και εκάστοτε θεράποντα ιατρό με τη συγκατάθεση του ασθενούς.

Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, Εθνικό Ψηφιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης του καρκίνου

Παράλληλα με τον Ψηφιακό Φάκελο Υγείας, σε εξέλιξη είναι και άλλες δράσεις. Μια από αυτές το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής. Σήμερα το ΕΔΙΤ, λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια σε μονάδες υγείας της 2ης ΥΠΕ με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Σταδιακά το έργο επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα και η ολοκλήρωσή του θα σημάνει την επίλυση πολλών ιατρικών θεμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές (ορεινές, νησιωτικές κλπ) συμβάλλοντας στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε μια σειρά από υπηρεσίες υγείας.
Την ίδια στιγμή, η ψηφιακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων, μέσω από ένα θεσμοθετημένο ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών, αποτελεί έναν από τους στόχους του υπουργείου Υγείας και η ολοκλήρωσή του τοποθετείται χρονικά στο τρίτο τρίμηνο του 2023. Με το έργο αυτό, θα επιτευχθεί τόσο η αναβάθμιση υποδομών, όσο και η αναβάθμιση του συνόλου των πληροφοριακών συστημάτων των Νοσοκομείων. Η διασύνδεση μεταξύ τους, όσο και με τον Εθνικό Ψηφιακό Φάκελο, είναι το επόμενο βήμα που θα υλοποιηθεί.

Ο real time έλεγχος των παρόχων του ΕΟΠΥΥ και η αποϋλοποίηση διαδικασιών είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη εθνικής ψηφιακής υποδομής για την υποστήριξη ογκολογικών ασθενών, η οποία σε αλληλεπίδραση με το σύστημα υγείας θα βοηθήσει τους γιατρούς να προχωρήσουν σε έγκαιρες και υψηλής ποιότητας θεραπευτικές αποφάσεις. Το σύστημα θα εγκατασταθεί συνολικά σε δώδεκα ογκολογικά νοσοκομεία τα οποία θα διασυνδεθούν με στόχο την αποτελεσματική ενοποίηση και την ασφαλή ανάλυση δεδομένων και την ανάπτυξη της γνώσης των ασθενών.

ψηφιακός μετασχηματισμόςψηφιακός φάκελος υγείαςΕΣΥΤηλεϊατρική