Ραγδαία μείωση των νοσηλευομένων λόγω κορονοϊού

Σε περίπου 1000 ανέρχονται πλέον οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, λόγω επιπλοκών από κορονοϊό. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα φαίνεται πλέον να επιστρέφουν στην κανονικότητα της λειτουργίας τους, ενώ η σημαντική αυτή εξέλιξη, αποτυπώνει και την υποχώρηση της επιδημίας. Όπως σημείωσε μάλιστα χθες ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 14 Ιουνίου 2021 – 20 Ιουνίου 2021 οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 457, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν855. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 0,53.

Όπως τόνισε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, “ο αριθμός των νοσηλευόμενων λόγω κορονοϊού στα Νοσοκομεία μας ασθενών ανέρχεται σε 1.000, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου σε όλη τη χώρα μειώθηκε σε 58 ασθενείς ανά ημέρα. Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά, καθώς και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι  οι προβλέψεις που βασίζονται στο δείκτη μεταδοτικότητας Rt, που σήμερα είναι στο 0,81 στην Επικράτεια, είναι ευοίωνες, με περίπου 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά και λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.
“Αναφορικά με τους θανάτους, βλέπουμε μία σημαντική μείωση στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 75 ετών, ενώ ακόμα δεν έχουν μειωθεί ικανοποιητικά οι απώλειες συνανθρώπων μας ηλικίας 65-74 ετών” είπε η καθηγήτρια.

Αποσυμπίεση στις ΜΕΘ

Την ίδια στιγμή ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να συρρικνώνεται. Το ίδιο και η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 17% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 70 ανά μέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.

“Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα συρρικνώθηκε περαιτέρω, καθότι καταγράφηκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας σε λιγότερες από 400-500 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά, καθώς και ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 9%, σε περίπου 18 ανά ημέρα”, συμπλήρωσε ο κ Μαγιορκίνης.

ΜΕΘκορονοϊόςΓκίκας ΜαγιορκίνηςΠαπαευαγγέλουνοσοκομείαΕΣΥ