Ρεκόρ ελέγχων για κοροναϊό τις τελευταίες εβδομάδες – Προσεγγίζουν τις 500.000

Στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 2.000.000 μοριακοί έλεγχοι και rapid τεστ, όταν τον προηγούμενο Μάρτιο, η δυνατότητα που υπήρχε ήταν να γίνονται 982 τεστ την ημέρα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την χθεσινή ενημέρωση. Επισημαίνεται δε ότι τις 3 τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει περί τα 500.000 δηλαδή το 1 στα 4 από την αρχή της επιδημίας στη χώρα.

“Δουλέψαμε σκληρά και πολύ και φτάσαμε τον Αύγουστο να μπορούμε να κάνουμε 11.366 τεστ την ημέρα και το Νοέμβρη πλέον να μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Να τονίσω εδώ, ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας, πάνω από 98%, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ όλη η Ευρώπη προσπαθεί τώρα να ακολουθήσει. Αυτό έχει δώσει ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα στο πώς τεστάρουμε συμπολίτες μας με ασφάλεια, γρήγορα, έγκυρα και αναλόγως να τους οδηγούμε σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία ή στο σπίτι αν δεν έχουν συμπτώματα και να τους παρακολουθούμε” ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ακόμη ότι “οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι μια ελληνική πατέντα, δεν υπάρχει στην Ευρώπη.  Με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ δημιουργήσαμε 500 Κινητές Ομάδες – τις γνωρίζετε πλέον πολύ καλά όλοι σας – οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάθε άκρη τη χώρας, μεγάλες πόλεις, χωριά, Περιφέρεια, νησιωτική Ελλάδα, και να κάνουν τεστ.  Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα 13.500 αποστολές των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, έχουν κάνει 450.000 τεστ. Ξεκινήσαμε το Μάιο με 22.711 δείγματα και 986 αποστολές, προχωρήσαμε τον Αύγουστο στα 109.858 δείγματα σε 2.621 αποστολές και φτάσαμε τον Οκτώβριο σε 3.560 αποστολές να έχουμε πάρει 130.847 δείγματα”.

Η διαδικασία των τεστ έφερε βέβαια στην επιφάνεια και τη μεγάλη διασπορά του ιού αποκαλύπτοντας και το μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης όπου με βάση τα στοιχεία της Δευτέρα, το 1 στα 3 τεστ βγήκε θετικό.

Χθες, η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης εμφάνισε σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 652 νέα κρούσματα και αν θεωρήσουμε ότι αυτό είναι το 32% των τεστ που έγιναν τότε μιλάμε για μόλις 2000 τεστ σε σύνολο 25000 περίπου στο σύνολο της χώρας. Αν πάλι αφορά η θετικότητα του 32% τα προχθεσινά στοιχεία όταν επιβεβαιώθηκαν 413 κρούσματα τότε μιλάμε για 1280 τεστ σε σύνολο 10.600. Προφανώς οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι, αφορούν σε ιχνηλατήσεις και γι’ αυτό υπάρχει και τόσο υψηλό ποσοστό, όμως ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή να πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα τεστ. Και αυτό ο μήνυμα πρέπει να δοθεί και στις υγειονομικές αρχές της Αττικής.

Από τη διαδικασία αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί λοιπόν κάτι ανάλογο και στην Αττική, διαπιστώνεται η ανάγκη για περισσότερους ελέγχους ώστε να εντοπίζονται πιθανές συρροές. Βέβαια χθες σύμφωνα με κύκλους του ΕΟΔΥ, τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη τα νέα κρούσματα δεν συνδέονται με άλλο γνωστό κρούσμα, ενώ με βάση τα στοιχεία της Δευτέρας μόνο 12 συνδέονταν με συρροή σε κάθε μία από τις περιοχές αυτές.

Είναι φανερό λοιπόν ότι τα ονομαζόμενα και ως “ορφανά” κρούσματα είναι διεσπαρμένα αρκετά στην κοινότητα των δύο ιδιαίτερα κρίσιμων περιοχών. Αυτό αποτελεί μία ακόμη παράμετρο και πολλούς ελέγχους παρά τους περιορισμούς των μετακινήσεων.

Επίσης να αναφέρουμε ΄ότι δεν έχουμε δει κορύφωση της επιδημίας. Αν λοιπόν μέχρι τώρα τα σοβαρά περιστατικά covid έχουν καταλάβει το 70% των συνολικών κλινών ΜΕΘ στην Επικράτεια, τότε αναμένονται δύσκολες μέρες στη συνέχεια και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

ΕΟΔΥΒασίλης ΚικίλιαςΘεσσαλονίκητεστ κοροναϊούανιχνευσης κοροναιου