Ρεκόρ εβδομαδιαίων εισαγωγών καταγράφει ο ΕΟΔΥ

Το άνοιγμα των λυκείων τις δυο εβδομάδες πριν το Πάσχα, παράλληλα με τη λειτουργεία του λιανεμπορίου, αποτελούν δύο κρίσιμες παραμέτρους για την πορεία της επιδημίας σε μια ιδιαίτερα “επικίνδυνη” περίοδο. Τα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνεται να μη συνηγορούν υπέρ των ανοιγμάτων που αυξάνουν την κινητικότητα του πληθυσμού, σε μια περίοδο με αυξημένη διασπορά του ιού και των μεταλλάξεών του σε όλη τη χώρα. Επίσης οι νέες εισαγωγές σε εβδομαδιαία βάση κινούνται πλέον πέριξ των 3500.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μόνος θετικός δείκτης που καταγράφεται, είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού, Rt, που με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ βρίσκεται κάτω από τη μονάδα στο 0,96 (από 0,97 μία εβδομάδα πριν).

Από κει και πέρα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

  • Την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 04 Απριλίου (Iso Week 13) το ποσοστό θετικότητας ήταν 6.37% σε σύνολο 113.766 RT-PCR και 220.256 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Σημειώνεται ότι μια εβδομάδα πριν (22 – 28 Μαρτίου – Iso Week 12) το ποσοστό θετικότητας ήταν 6.11% σε σύνολο 101.077 RT-PCR και 178.664 Rapid Ag τεστ.
  • Την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 04 Απριλίου (Iso Week 13) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.453, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.615. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,32. Μια εβδομάδα πριν οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.130, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.499. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,25.
  • Ο 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων χθες διαμορφώθηκε στις 3054 διαγνώσεις ενώ την 31η Μαρτίου ήταν στις 2620 ήτοι αύξηση 11,6%.
  • Ο 7ήμερος μέσος όρος διασωληνώσεων ήταν με βάση μέχρι και τα χθεσινά στοιχεία 754 ενώ μια βδομάδα πριν ήταν 727, δηλαδή διαπιστώνεται αύξηση και όχι σταθεροποίηση.
  • Ο 7ήμερο μέσος όρος θανάτων είναι 73 έναντι 63 μια βδομάδα πριν δηλαδή αύξηση περίπου 16%.
  • Στην Αττική σταθερά πλέον επιβεβαιώνονται λιγότερα από τα μισά νέα κρούσματα και άρα η αύξηση αφορά στη διασπορά της επιδημίας σε πολλές άλλες περιφέρειες με την Θεσσαλονίκη να ανησυχεί ιδιαίτερα.

Με βάση όλα τα παραπάνω και χωρίς να έχει ακόμη αποτυπωθεί στην πορεία της επιδημίας ούτε η επίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, ούτε και η άρση των περιορισμών για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα ή για ψώνια τις καθημερινές, η Κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο να ανοίξει και τα σχολεία.

Δικαίως κάποια μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δε συμφώνησαν σ’ αυτό καθώς το επιχείρημα ότι το κλείσιμο των σχολείων -και γιατί όχι και του λιανεμπορίου ξανά- θα αποτελέσει κίνητρο για την εκτόνωση της επιδημίας, δεν θα απομειώσει την έξαρση του τρίτου κύματος.

Να σημειώσουμε ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, 9 από τα 27 μέλη που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσιόδρα, εξέφρασαν διαφωνίες γύρω από την ημερομηνία ανοίγματος των λυκείων, ζητώντας να εξασφαλιστούν πρώτα μια σειρά προϋποθέσεων.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αντίστοιχη εισήγηση της Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη απουσίαζε η ημερομηνία ανοίγματος, αλλά υπογραμμιζόταν η ανάγκη διασφάλισης αντίστοιχων προϋποθέσεων πριν το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως για παράδειγμα η πραγματοποίηση τεστ.

ΕΟΔΥκρούσματακορονοϊόςΣωτήρης Τσιόδραςδιασωληνωμένοι