Ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική σε συνδυασμό με αυξημένα κρούσματα σε μαθητές

Αιφνιδίασε το χθεσινό νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική, και σήμερα είναι πολύ πιθανό να δοθούν εξηγήσεις για τις 2.264 νέες διαγνώσεις, λίγο πριν τις γιορτές. Την ίδια ώρα στο 29% διαμορφώθηκε και το ποσοστό των νέων κρουσμάτων σε παιδιά σε σχέση με το σύνολο στην Επικράτεια.

Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν στην Αττική 2.264 νέα κρούσματα κορονοϊού, προβληματίζοντας έντονα για τη διασπορά του ιού λίγο πριν τις γιορτές. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τόσα πολλά κρούσματα αποδίδονται στον αυξημένο έλεγχο ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταγραφής μια εκτεταμένης συρροής.

Όπως είναι γνωστό η Κυβέρνηση διέθεσε από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, 1 self test δωρεάν για όλους τους πολίτες και κάποιοι από αυτούς μπορεί να έκαναν χρήση. Βέβαια τα ελάχιστα στοιχεία που έχουμε δεν φανερώνουν κάτι τέτοιο. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα self test που αποκαλύπτουν κάποιο κρούσμα, αφορούν στους μαθητές που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν

Χθες δεν είχαμε μόνο υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην περιφέρεια της Αττικής, αλλά και σημαντικά αυξημένο αριθμό διαγνώσεων σε παιδιά. Ειδικότερα 3 στα 10 νέα κρούσματα ήταν σε ηλικίες κάτω των 17 ετών. Κι εδώ μπορεί να υπάρχει μια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων. Μην ξεχνάμε και τις εκδρομές των παιδιών.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η πορεία της επιδημίας στις μικρές ηλικίες και ειδικά στους μαθητές να οδηγεί και την πανδημία στην Αττική καθώς εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο.

Η Αττική πριν τις γιορτές

Την προηγούμενη φορά που σημειώθηκε ρεκόρ στην Αττική ήταν πριν 3 εβδομάδες με 2.200, όταν τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ήταν 7.486, είχαμε και πάλι περί τα 2060 κρούσματα σε παιδιά. Σαν να είναι δηλαδή συνδεδεμένη η σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, ειδικά στην πρωτεύουσα, με τα αποτελέσματα των self test που κάνουν οι μαθητές.

Μόνο που αναλογικά τώρα είναι περισσότερα τα κρούσματα των μαθητών σε σχέση με τις διαγνώσεις στην κοινότητα.

Η παραπάνω κατάσταση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πως θα κινηθούμε μέσα στις γιορτές, καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι και εκείνη που λόγω των διακοπών θα κινείται και περισσότερο. Ναι μεν τα σχολεία θα κλείσουν, όμως ειδικά οι έφηβοι θα έχουν έντονη και μη ελεγχόμενη κινητικότητα.

Μιλάμε δε για μια ηλικιακή ομάδα που είναι κατά βάση ανεμβολίαστος ο πληθυσμός και κυρίως δεν έχει διενεργηθεί η αναμνηστική δόση, άρα ανοχύρωτη τόσο στη Μετάλλαξη Δέλτα όσο και στην Παραλλαγή Όμικρον.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη αυτή την παράμετρο ενώ η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να θεωρεί ότι η σύσταση για να γίνεται self test – ο οποίο δεν είναι υποχρεωτικό – θα αναχαιτίσει την επιδημία.

Ένας ασυμπτωματικός φορέας κορονοϊού το πιθανότερο είναι να αδιαφορήσει είτε να κάνει το τεστ είτε να μην το δηλώσει.

Αττικήπαιδιά κορονοϊόςκρούσματα κορονοϊός