Ρινοπλαστική σε 5 λεπτά χωρίς χειρουργείο; Αμερικανοί ερευνητές λένε ναι

Όπως εξήγησαν με ενθουσιασμό οι ερευνητές, οι εύκαμπτες δομές από χόνδρο, όπως τα αυτιά και η άκρη της μύτης, μπορούν να αναδιαμορφωθούν με τη λεγόμενη ηλεκτρομηχανική αναμόρφωση (EMR).

Η νέα τεχνική γίνεται με τοπική αναισθησία και απαλλάσσει τους ασθενείς από τομές, ράμματα και ουλές. Οι πρώτες δοκιμές σε ζώα – σε κουνέλια συγκεκριμένα – είχαν καλά αποτελέσματα.

Ο χόνδρος είναι ελαστικός στην αφή, αλλά αποτελείται από μικροσκοπικές δέσμες κολλαγόνου, που συνδέονται με άλλες μικρές πρωτεΐνες. Κι ενώ έχει ελαστικότητα, ταυτόχρονα διατηρεί το σχήμα του. Το EMR διοχετεύει ρεύμα μέσω των μικροβελονών, ώστε να προετοιμάσει τον χόνδρο για την αναμόρφωσή του.

Ένας από τους ερευνητές, ο Dr Michael Hill, δήλωσε: “Μόλις ο ιστός μαλακώσει αρκετά, μπορούμε να του δώσουμε ό,τι σχήμα θέλουμε”.

Η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι μόλις ο ιστός αναμορφωθεί και αφεθεί να «σταθεροποιηθεί» ή να σκληρύνει για λίγα λεπτά (χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα), η αλλαγή είναι μόνιμη. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι η τεχνική δεν θα σταματήσει στη ρινοπλαστική, αλλά θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τη θεραπεία και άλλων καταστάσεων, όπως, για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον κερατοειδή χιτώνα.