Ρολά κατεβάζουν και οι ιδιωτικές κλινικές για το clawback

Και οι ιδιωτικές κλινικές συντονίζονται από σήμερα στην αποχή των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενόσω αναμένεται η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με το συντονιστικό όργανο της απεργιακής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση, με την επ’ αόριστον αποχή από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε εξωτερικούς ασθενείς.

Αίτημα των κλινικών είναι η κατάργηση των μέτρων rebate και clawback που οδήγησε 40 κλινικές στην διακοπή λειτουργίας τους, ενώ και οι υπόλοιπες κλινικές απειλούνται με διακοπή λειτουργίας τους επόμενους μήνες.

Η ΠΕΙΚ επισημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα, η πολιτεία αποζημιώνει σε τιμές κάτω του κόστους σε ποσοστό 70% και οδηγεί τις επιχειρήσεις στην καταστροφή. Γι΄ αυτό, ζητά την κατάργηση των δύο καταστροφικών μέτρων στην νοσηλευτική περίθαλψη, καθώς επίσης και την μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 6% στον οποίο είναι ενταγμένα τα φάρμακα.

Επιστολές στους αρχηγούς των κομμάτων

Στο πλαίσιο των διεκδικήσεών της, η ΠΕΙΚ ενόψει εκλογών, έστειλε επιστολές στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Η Ένωση, σημειώνει ότι εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των Ιδιωτικών Κλινικών της χώρας και ζητά να ενημερωθεί για το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός τους σχετικά με τα παρακάτω θέματα:

  1. Την πρόβλεψη για κατάργηση των καταστροφικών και ληστρικών μέτρων rebate και Clawback που οδήγησαν έως σήμερα σε αναστολή λειτουργίας 40 Κλινικές και απειλούν την βιωσιμότητα όλων των υπολοίπων που λειτουργούν σήμερα.
  2. Εάν προβλέπεται η κατάργηση των Κλειστών Προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και η αποζημίωση κάθε προσφερόμενης υπηρεσίας που παρέχεται βάσει των τιμών που η Κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ έχουν καθορίσει. Η Ένωση πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί βάσει των αναγκών, αλλά και των επιλογών για ιδιωτική περίθαλψη των ασθενών. Οι ασθενείς απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές διότι εμπιστεύονται τους Ιατρούς με τους οποίους συνεργάζονται, αλλά και τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουν άμεσα, αποτελεσματικά και αποδοτικά.
  3. Εάν προτίθενται να αυξήσουν τις δαπάνες για την Υγεία στο 8% του ΑΕΠ από 5% που είναι σήμερα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  4. Εάν στο πρόγραμμα του Κόμματος προβλέπεται η μείωση του ΦΠΑ στην νοσοκομειακή περίθαλψη από 24% που είναι σήμερα (συντελεστής ειδών πολυτελείας) στο 6% που είναι ενταγμένα τα φάρμακα. Υπογραμμίζει ότι η μείωση αυτή δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομικά προβλήματα καθόσον ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι ενταγμένος στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης.
    Ακόμη, στα πλαίσια του Ιατρικού Τουρισμού, η παροχή των υπηρεσιών προς τους ξένους ασθενείς επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. 24%. Όμως με τον Ιατρικό Τουρισμό εισρέει συνάλλαγμα στην χώρα συνδυάζοντας την παροχή τουριστικών υπηρεσιών με την ιατρική. Και σημειώνει πως την ανάπτυξη του τομέα, δυσκολεύει ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ.
  5. Ποιος θα είναι ο ρόλος του Ιδιωτικού τομέα Νοσοκομειακής Περίθαλψης στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας.

Καταλήγοντας, η Ένωση ζητά συνάντηση με τους αρχηγούς προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του κλάδου των κλινικών αλλά και για την ενημέρωση των κομμάτων για τα προβλήματα της Υγείας στην χώρα και τις λύσεις που προτείνει η Ένωση.

Διαγνωστικά ΚέντραΠΕΙΚclawback