Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Αττικής δεν μπορούν σήμερα να βρουν Προσωπικό Γιατρό

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η διαδικασία εγγραφών πολιτών στο πρόγραμμα του Προσωπικού Γιατρού, με το βασικό προβληματισμό για το Υπουργείο Υγείας να σχετίζεται με την Περιφέρεια της Αττικής. Στην εν λόγω περιφέρεια όπως και σε και σε κάποια νησιά, το ποσοστό κάλυψης, δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού των περιοχών αυτών που μπορούν να βρουν γενικό γιατρό ή παθολόγο για να αναλάβει ως προσωπικός τους γιατρός, ανέρχεται στο 53%.

Την ίσια στιγμή το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης στην περιφέρεια ανέρχεται σε 65% με 70%, με σημαντικό μέρος εξ αυτών να είναι βέβαια γιατροί Κέντρων Υγείας και δημόσιων δομών.

Πανελλαδικά, πάντως, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σύστημα 3.245 γιατροί, εξ αυτών σχεδόν 2.200 είναι γιατροί δημόσιων δομών ΠΦΥ και οι υπόλοιποι είναι ιδιώτες γιατροί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στην Αττική, τα χαμηλά ποσοστά φαίνεται να σχετίζονται με τη διστακτικότητα των γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Στα νησιά από την άλλη είναι περισσότερο ζήτημα επάρκειας διαθέσιμων γιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι σταδιακά, ο ένας μετά τον άλλον, ιδιώτες γιατροί της Αττικής που επέλεξαν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, αναφέρουν ότι έχουν αρχίσει να καλύπτουν τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν κι άλλες ειδικότητες στο πρόγραμμα

Αξίζει να αναφέρουμε πως όσοι ιδιώτες γιατροί, γενικοί γιατροί και παθολόγοι, εντάσσονται στον Προσωπικό Ιατρό, θα μπορούν να εγγράψουν έως 2 χιλιάδες πολίτες, διαθέτοντας 7 ώρες από το πρόγραμμα τους, με την αμοιβή τους να φθάνει έως και τις 65 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Η αμοιβή εκτιμάται πως θα είναι και το κίνητρο που θα καταφέρει να πείσει κάποιους από τους γιατρούς να κάνουν το βήμα σταδιακά. Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας έχει στα σκαριά και άλλες εναλλακτικές στρατηγικές για να καλύψει το κενό. Μεταξύ αυτών, παραμένει και το ενδεχόμενο να ανοίξει ο Προσωπικός Ιατρός και σε άλλες ειδικότητες, ειδικά όσες διαχειρίζονται χρόνιες παθήσεις.

Από την άλλη, ταχύτερα από τα αναμενόμενα φαίνεται να προχωράει η εγγραφή των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πανελλαδικός στόχος ήταν να έχει εγγραφεί το 25% έως τέλη Οκτωβρίου, αλλά είμαστε ήδη στο 28%. Ειδικότερα, 2,6 εκατ. έχουν ήδη εγγραφεί. Στόχος είναι τα 3,5 εκατ. στην πρώτη φάση.

Πέραν από την πλατφόρμα, οι εγγραφές μπορούν να γίνουν σε φαρμακεία αλλά και στους ίδιους τους γιατρούς.

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος οι πολίτες που έχουν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό θα μπορούν, μεταξύ άλλων να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν τα ραντεβού τους εντελώς δωρεάν, χωρίς περιορισμό λόγω του αριθμού των διαθέσιμων ραντεβού

Παράλληλα, θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση χωρίς εμπόδια και χωρίς αυξημένη συμμετοχή σε ειδικούς γιατρούς, ενώ θα βρίσκουν κατά προτεραιότητα τακτικό ραντεβού στις δημόσιες δομές.

Μάλιστα, την πρώτη περίοδο και έως ότου σταθεροποιηθεί το σύστημα η δυνατότητα αλλαγής προσωπικού γιατρού αναμένεται να μείνει ελεύθερη, χωρίς κανένα περιορισμό. Η στόχευση είναι σταδιακά αυτό να περιοριστεί σε δυνατότητα αλλαγής προσωπικού γιατρού, μια φορά ετησίως.

Θυμίζουμε ότι δυνατότητα εγγραφής έχουν και οι ανασφάλιστοι. Η εγγραφή για τους ανασφάλιστους στο σύστημα γίνεται κανονικά, με προτεραιότητα όμως στις δημόσιες δομές. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός σε Κέντρο Υγείας, θα τους δίνεται η δυνατότητα να εγγραφούν σε ιδιώτη.

προσωπικός γιατρός