Σχιζοφρένεια στα παιδιά: Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τι είναι η παιδική σχιζοφρένεια;

Η παιδική σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή διαταραχή της ψυχικής υγείας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα. Μπορεί να έχουν ασυνήθιστες σκέψεις, συναισθήματα ή συμπεριφορές. Ονομάζεται επίσης σχιζοφρένεια παιδικής ηλικίας ή πολύ πρώιμης έναρξης.

Η διαταραχή είναι σπάνια – λιγότερο από το 1% των παιδιών διαγιγνώσκονται με αυτήν – και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει.

Σημεία και συμπτώματα παιδικής σχιζοφρένειας

Ορισμένα παιδιά που αναπτύσσουν σχιζοφρένεια περνούν πρώτα μια περίοδο που ονομάζεται πρόδρομος ή προδρομική φάση. Μπορεί να αποσύρονται από την καθημερινή ζωή, με περισσότερο άγχος και λιγότερο ενδιαφέρον για το σχολείο ή τους φίλους. Δεν έχουν όλα τα παιδιά που εμφανίζουν αυτά τα σημάδια ψυχωτική διαταραχή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα σημεία.

Συμπτώματα σχιζοφρένειας στην πρώιμη παιδική ηλικία

Ένα μωρό ή νήπιο μπορεί να έχει σημάδια σχιζοφρένειας που διαφέρουν από εκείνα των μεγαλύτερων παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων.

Η διαταραχή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το παιδί σας. Μπορεί να παρατηρήσετε πράγματα όπως:

  • Μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία είναι υποτονικό ή μη ενεργό
  • Χαλαρά χέρια ή πόδια
  • Καθυστερήσεις στο μπουσούλημα, το περπάτημα ή την ομιλία
  • Παράξενες κινήσεις, όπως το κούνημα ή το χτύπημα των χεριών τους
  • Κουτσή ή σκυφτή στάση του σώματος

Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σε παιδιά με άλλα προβλήματα εκτός από τη σχιζοφρένεια. Και κάποια συμβαίνουν σε παιδιά χωρίς ψυχικές παθήσεις. Μόνο ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει.

Μεταγενέστερα συμπτώματα σχιζοφρένειας στην παιδική ηλικία

Στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να παρατηρήσετε τις αλλαγές στη συμπεριφορά της σχιζοφρένειας με την πάροδο του χρόνου ή ξαφνικά, σαν από το πουθενά. Το παιδί σας μπορεί να συμπεριφέρεται αντικοινωνικά ή να μιλάει για παράξενες και διαταραγμένες ιδέες και φόβους.

Είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνει έγκαιρα και να αρχίσει η θεραπεία πριν το παιδί παρουσιάσει σημάδια απομάκρυνσης από την πραγματικότητα, που ονομάζεται ψύχωση.

Τα συμπτώματα σε μεγαλύτερα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας και των ονείρων, των ιστοριών, των τηλεοπτικών εκπομπών κ.λπ.
  • Έντονος φόβος ότι κάποιος ή κάτι τους κάνει κακό (παραληρητικές ιδέες)
  • Ακούν πράγματα που δεν είναι πραγματικά (ακουστικές ψευδαισθήσεις), όπως ψίθυροι ή φωνές που τους λένε να κάνουν κάτι
  • Βλέπουν πράγματα που δεν είναι πραγματικά (οπτικές ψευδαισθήσεις), όπως φώτα που αναβοσβήνουν ή σκοτεινά σημεία
  • Άγχος
  • Έλλειψη συναισθηματικών εκφράσεων όταν μιλούν
  • Αναστατωμένη, συγκεχυμένη συμπεριφορά, ακολουθούμενη από περιόδους καθίσματος και κοίταγμα
  • Ανώριμη συμπεριφορά

Και πάλι, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως δεν έχει σχιζοφρένεια κάθε παιδί που παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

 

σχιζοφρένειαfront-storiesσχιζοφρένεια στην παιδική ηλικία