Σε απόγνωση οι φαρμακευτικές-Ζητούν συνάντηση με Πλεύρη

Στο περιθώριο φαίνεται να έχει μπει η φαρμακευτική πολιτική στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να αγανακτούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν μερικές μέρες ο ΣΦΕΕ ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη ώστε να συζητηθούν εκ νέου κρίσιμα θέματα, όπως η διαπραγμάτευση των τιμών φαρμάκων και το clawback.

Ειδικότερα οι φαρμακευτικές τονίζουν το ασφυκτικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων με τις υπέρογκες εκπτώσεις που ζητούνται, αφού τίθενται ως βάση τα υψηλότερα επίπεδα rebate & clawback που έχουν καταγραφεί ποτέ και ζητείται πρόσθετη έκπτωση πλέον αυτών.

Όπως υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, η τακτική “του εκβιασμού” θα κρατήσει εκτός αποζημίωσης σημαντικά νέα φάρμακα ενώ θέτει σε κίνδυνο και την διατήρηση στην αποζημίωση καθιερωμένων θεραπευτικών
επιλογών.

Παράλληλα αναφέρεται από κύκλους της αγοράς, ότι πέρα από τον κίνδυνο να στερηθεί ο ασθενής υπάρχοντα αλλά και νέα καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα, θίγεται κατάφορα η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ενώ συγκαλύπτεται τεχνητά το clawback , καθώς η κάθε εταιρεία καλείται να το προπληρώσει μέσω υψηλών εκπτώσεων, και έτσι καθίσταται κενό γράμμα το πλαίσιο μείωσής του που έχει συμπεριληφθεί στο πλάνο ανασυγκρότησης.

Σε δραματικά ύψη το clawback

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι την έντονη δυσαρέσκειά τους, την είχαν επισημάνει οι φαρμακευτικές εταιρείες πριν ακόμη κλείσει το 2021 θα κλείσει με επιβαρύνσεις ρεκόρ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σε επιστολή του στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, το Pharma Innovation Forum (PIF) υπολόγιζε το συνολικό clawback για πέρυσι στα 1,55 δισ. ευρώ.

Στην επιστολή τότε τονίζονταν ότι τα μέτρα που προωθούνταν από το Υπουργείο Υγείας -και τα οποία ακόμη δεν έχουν ληφθεί- δεν θα αποδώσουν. Αντ’ αυτού, προτείνονται τρεις άλλες κατευθύνσεις για τη φαρμακευτική πολιτική, ώστε να περιοριστεί άμεσα το clawback. Σημειώνεται πως παρά τις όποιες παρεμβάσεις το προβλεπόμενο ποσό του clawback για το 2021, καταγράφει δραματική αύξηση.

Συγκεκριμένα, αν και η δαπάνη των εμβολίων μπήκε σε ξεχωριστό προϋπολογισμό και οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε σημαντικό αριθμό κλειστών προϋπολογισμών, υπολογίζεται πως συνολικά, σε νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη δαπάνη, το clawback για το 2021, θα ανέλθει σε 1,55 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί.

Οι φαρμακευτικές επιμένουν σε τρία μέτρα

Τα μέλη του Pharma Innovation Forum, λοιπόν, εκτιμούσαν ότι θα πρέπει να προηγηθούν τρεις άλλες προσεγγίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ταμείου ανάκαμψης για μείωση του clawback και ζητούν άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να συζητήσουν αναλυτικά τις προτάσεις για βελτίωση της φαρμακευτικής πολιτικής, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες που χρειάζονται.

Οι τρεις κατευθύνσεις αφορούν σε άμεση ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, φέτος, αλλά και σε επιπλέον αύξηση το 2022, καθώς και στην προτεραιοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πρώτη και βασική αφορά στην άμεση αύξηση των προϋπολογισμών. Προτείνεται δηλαδή η μεταφορά στο προϋπολογισμό, ενός ποσού όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, που σε κάθε περίπτωση θα είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει, για παράδειγμα, από κονδύλια που αφορούν στη διαχείριση της COVID-19. Κατά τις εταιρείες, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη νοσοκομειακή δαπάνη και σε εκείνη των φαρμάκων 1Α, για τα οποία το clawback το 2021 προβλέπεται να ξεπεράσει το 60%.

Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του 2022 τουλάχιστον κατά 160 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 6% όπως ορίζει η νομοθεσία, κάτι που έχει προβλεφθεί ήδη για όλους τους προϋπολογισμούς του φαρμάκου μετά το 2022.

Η τρίτη παρέμβαση θα πρέπει να αφορά στην προτεραιοποίηση πιο τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνεται στην επιστολή. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο και πλήρη ψηφιοποίηση της συνταγογράφησης σε όλα τα κανάλια διανομής, ενώ επιτακτική είναι και η άμεση εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

 

PIFclawbackφαρμακευτική πολιτικήΕπιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών ΦαρμάκωνΘάνος Πλεύρης