Σε επιφυλακή οι επιδημιολόγοι – Καλπάζει ο κορονοϊός

Προβληματίζει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δουν την πορεία κατά τις επόμενες μέρες και την επίπτωση στους σκληρούς δείκτες σε ορίζοντα μιας εβδομάδας από σήμερα. Η χθεσινή εκτόξευση των διαγνώσεων σε πάνω από 14.400 (νέα κρούσματα και επαναλοιμώξεις) αποτελεί ένα ρεκόρ 10 εβδομάδων στο μέτωπο της πανδημίας στην Ελλάδα και από μόνη της αυτή η εικόνα προβληματίζει.

Χθες η θετικότητα πλησίασε το 10% δηλαδή ένας στους δέκα συμπολίτες μας που πήγε να εξεταστεί βρέθηκε θετικός. Μάλιστα χθες σημειώθηκε σημαντικά αυξημένος αριθμός τεστ κοντά στις 150.000, όγκο που είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε. ο συνδυασμός αυξημένης θετικότητα και αριθμού test δεν φαίνεται καλό σημάδι.

Να επισημάνουμε ότι πλέον ο μέσος όρος επταημέρου των κρουσμάτων έχει φτάσει στα 7.700 και με βάση τον εβδομαδιαίο αριθμό των τεστ ή θετικότητα ξεπέρασε κατά μέσο όρο το 7,5% και είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αύξηση 38% παρατηρείται και στις νέες εισαγωγές λόγω covid στο ΕΣΥ, συντηρώντας τους νοσηλευόμενους σε πάνω από 900 και φαίνεται ότι κινούμαστε προς τα επίπεδα των 1.000. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο σε διασωληνώσεις και θανάτους, μέσα σε 10-15 ημέρες.

Να επισημάνουμε επίσης ότι ο ιός φαίνεται να κινείται ραγδαία στην Κρήτη, όπως φαίνεται και από την ανάλυση των λυμάτων που δημοσιεύτηκε από τον ΕΟΔΥ, ενώ βλέπουμε ότι πολλές περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη έχουν κοκκινίσει. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής αλλά και νησιά στον Ιόνιο.

Τι αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγεία, Θάνο Πλεύρη, η αύξηση στα κρούσματα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες είναι αναμενόμενη, όμως δεν ανησυχούν για την ώρα καθώς δεν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα τον Σεπτέμβριο.

Δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα και θα επιτρέπεται η κινητικότητα, τόνισε ο κ. Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1 και πρόσθεσε ότι “αναμέναμε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και των παραλλαγών της covid. Αν και παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, σημείωσε πως η αύξηση αυτή είναι ελεγχόμενη”.

Διευκρίνισε ακόμη ότι τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα δεν παρέχουν προστασία και η ουσία είναι κατά πόσο τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες στα νοσοκομεία. Επανέλαβε ακόμη ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί ενισχυτική δόση για τον ευάλωτους πολίτες, ενώ για τον γενικό πληθυσμό τόνισε χαρακτηριστικά πως “θα μας το πουν οι ειδικοί” για να συμπληρώσει πως επιθυμία είναι να φτάσουμε σε ένα εποχικό εμβόλιο, όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης.

ΕΟΔΥκρούσματακορονοϊόςνοσηλείεςΘάνος Πλεύρης