Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες όσο εξελίσσεται η κακοκαιρία – Οδηγίες μετακίνησης, ισχυρή σύσταση να μη μετακινούνται οι ευπαθείς ομάδες

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές για την κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” που συνεχίζει και σήμερα να … ντύνει στα λευκά τη χώρα. Η πρώτη ημέρα του χιονιά, η χθεσινή, δε συνοδεύτηκε από προβλήματα στα νοσοκομεία ούτε υπήρξε η ανάγκη για διακομιδές πολιτών. Παρόλα αυτά, τόσο τα νοσηλευτικά ιδρύματα όσο και το ΕΚΑΒ ήταν και παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Οπως σε κάθε κακοκαιρία, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά νεφροπαθών προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, έτσι και τώρα έχει προβλεφθεί η μετακίνηση των ασθενών σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν μπορούν με αυτοκίνητο ή ταξί λόγω της κακοκαιρίας. Εκτός από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για τον σκοπό αυτό έχουν διατεθεί τέσσερα οχήματα 4Χ4 της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Χθες δεν απαιτήθηκε η μεταφορά ασθενών, ούτε παρουσιάστηκαν προβλήματα που να απαιτείται η συνδρομή του ΕΚΑΒ. Τα νοσοκομεία ακολουθούν το πρόγραμμα εφημερίας που θα είχαν έτσι και αλλιώς, και όσα εφημερεύουν είναι σε ετοιμότητα για τα χιόνια. Τι σημαίνει αυτό; Να έχουν τεστάρει ότι λειτουργούν οι γεννήτριες για την περίπτωση προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, να διαθέτουν επάρκεια φαρμάκων, καθώς και να έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά του προσωπικού προκειμένου να είναι σίγουρη η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Εάν απαιτηθεί, προσωπικό που μένει σε περιοχές επηρεαζόμενες από τον χιονιά θα μετακινηθεί με αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ ή της Αστυνομίας.

Χθες, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενημέρωση για το επιχειρησιακό σχεδιο και σύσκεψη για την ετοιμότητα ενόψει κακοκαιρίας. Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΚΑΒ συμμετείχε χθες στις αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία.

Οδηγίες για μετακινήσεις

Αναλυτικές οδηγίες για τις μετακινήσεις των πολιτών τις επόμενες δύσκολες ώρες, έχει εκδόσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασιας. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Στο πλαίσιο προστασίας από το κρύο και τον παγετό, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την πρόεδρο, Μάτα Τσικρικά, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους, καθώς η έκθεση στο ψύχος δύναται να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων ή παροξυσμό της νόσου.

ΕΚΑΒαιμοκάθαρσηκακοκαιρίανοσοκομεία ετοιμότητα