Σε εξέλιξη τα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων – Ενημέρωση πολιτών για φάρμακα έξι βασικών κατηγοριών μέσω ΕΟΦ

Σε εξέλιξη είναι η εφαρμογή των μέτρων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων. Μετά την αναλυτική ενημέρωση στην οποία προχώρησαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, την περασμένη Τετάρτη, χθες εκδόθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η αναλυτική λίστα με εναλλάξιμα σκευάσματα ευρείας χρήσης ανά θεραπευτική κατηγορία. Ο “οδηγός” αυτός είναι για τους πολίτες, περιλαμβάνει και Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, και αναφέρεται μεταξύ άλλων σε έξι βασικές θεραπευτικές κατηγορίες, για τις οποίες πηγαίνουν συνήθως οι πολίτες στο φαρμακείο αυτό το διάστημα.

Πρόκειται για: Παυσίπονα και αντιπυρετικά, παυσίπονα και αντιπυρετικά μαζί με αποσυμφορητικά / αντιϊσταμινικά, αποσυμφορητικά, αντιβηχικά και αποχρεμπτικά (τόσο για ξηρό όσο και για παραγωγικό βήχα), αντιαλλεργικά σκευάσματα, καθώς και εισπνεόμενα. Η σχετική λίστα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ (www.eof.gr). Όπως αναφέρεται “στην περίπτωση που δεν υπάρχει το σκεύασμα που γνωρίζετε και αναζητάτε, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να προμηθευτείτε το αντίστοιχο σκεύασμα (ουσία, μορφή, περιεκτικότητα) που θα καλύψει τις ανάγκες σας”.

Ενδεικτικά φάρμακα ευρείας χρήσης

Παυσίπονα και Αντιπυρετικά

1. Παρακεταμόλη: Depon, Apotel, Panadol, Condalair
2. Παρακεταμόλη και καφεΐνη: Depon Plus, Apotel Extra, Panadol Extra, Algine
3. Ιβουπροφαίνη: Brufen, Nurofen, Algofren, Advil, Buscofem
4. Μεφαιναμικό οξύ: Ponstan, Rafreda
5. Ακετυλοσαλικυλικό οξύ: Aspirin, Salospir
6. Παρακεταμόλη και Ιβουπροφαίνη: Unitek, Gopain
7. Παρακεταμόλη και Ακετυλοσαλικυλικό οξύ και καφεΐνη: Algon, Splentir
8. Τολφαιναμικό οξύ: Gantil

Παυσίπονα και Αντιπυρετικά μαζί με Αποσυμφορητικά/ Αντιϊσταμινικά

1. Παρακεταμόλη και Φαινυλεφρίνη: Panadol Cold and Flu and Cough (περιέχει επίσης γουιαφενεσίνη), Tantogrip
2. Παρακεταμόλη και Χλωρφαιναμίνη: Depon Cold and Flu
3. Παρακεταμόλη και Ψευδοεφεδρίνη: Panadol Cold and Flu
4. Παρακεταμόλη και Ψευδοεφεδρίνη και Χλωρφαιναμίνη: Comtrex Cold, TrebonGrippe Day & Night (περιέχει και Ακετυλοκυστεΐνη)
5. Ακετυλοσαλικυλικό οξύ και Ψευδοεφεδρίνη: Aspirin Complex Cold & Flu
6. Ιβουπροφαίνη και Ψευδοεφεδρίνη: Gripomed, Nurofen Cold & Flu

Αντιβηχικά και Αποχρεμπτικά

Για ξηρό βήχα

1. Βουταμιράτη: Sinecod, Safarol-Medichrom, Buvastin, Devix, Zetapron, Verocod, Minatuss, Physiocod, Devix
2. Λεβοδροπροζίνη: Levotuss, Cetirol-Raldex
3. Κωδεϊνη και Εφεδρίνη: Sival-Β (συνταγή ναρκωτικών).

Για παραγωγικό βήχα

4. Αμβροξόλη: Mucosolvan, Strubelin, Aprinol, Fluibrox, Abrobion. Celibron, Broncolyn
5. Βρωμεξίνη: Bisolvon, Bronchotussine
6. Γουαιφενεσίνη: Hexacough warm honey and lemon
7. Ακετυλκυστεϊνη: Fluimucil, Trebon-N
8. Φυτικά προϊόντα: Prospan, Alpenkraft, Bronchodual
9. Θεοφυλλινική χολίνη: Choledyl
10. Καρβοκυστεϊνη: Mucothiol

Τα φάρμακα είναι κατηγοριοποιημένα με βάση τη δραστική ουσία και όπως μπορεί να δει κανείς, σε κάθε κατηγορία υπάρχουν τόσο πρωτότυπα σκευάσματα όσο και γενόσημα.

90.000 εισπνεόμενα αυτή την εβδομάδα

Η λίστα από τον ΕΟΦ είναι ένα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, προχωρά η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία για 94 κατηγορίες δραστικών ουσιών, που αντιστοιχούν σε περίπου 150 – 160 σκευάσματα, η διάθεση των οποίων αναμένεται να ομαλοποιηθεί άμεσα. Σύμφωνα με το τελευταίο μέτρο, για τις κατηγορίες αυτές δεν θα είναι δυνατό το «κλείδωμα» της εμπορικής ονομασίας σε ποσοστό 15% της συνταγογράφησης, όπως ισχύει γενικά.

Παράλληλα, μια μεγάλη πρόκληση είναι τα σκευάσματα για τις πρώτες ύλες των οποίων η χώρα μας έχει εξάρτηση από χώρες της Ασίας και συγκεκριμένα την Κίνα και την Ινδία. Σκευάσματα, δηλαδή, για τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει υποκατάστατα. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι τα εισπνεόμενα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας 90.000 εισπνεόμενα αναμένεται να μπουν στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα.
“Για την παρακεταμόλη, δηλαδή τα αντιπυρετικά, υπάρχει απουσία σε συγκεκριμένα επώνυμα brand, αλλά λόγω του ότι η χώρα μας έχει την τύχη να έχει ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν υπάρχει έλλειψη, απλά κάποιος πρέπει να εμπιστευτεί”, σημείωσε (Real fm) ο κ. Πλεύρης. Σημαντική … ώθηση στην αγορά δίνει και το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες επανήλθαν στη δραστηριότητά τους μετά τη χριστουγεννιάτικη διακοπή και προχωρούν σε εφοδιασμό των φαρμακείων ήδη από τη Δευτέρα.

υποκατάστατα φαρμάκωνΕΟΦγενόσημαΥπουργός Υγείαςέλλειψη φαρμάκων