Σε ογκολογικά σκευάσματα το 30% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης

Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες με ογκολογικά φάρμακα πληρώνουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στο συνολικό clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων, γεγονός το οποίο πλέον έχει φτάσει σε επίπεδα οριακά. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, τα οποία βασίζονται σε εκτιμήσεις της IQVIA, είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% των συνολικών δαπανώ για νοσοκομειακά φάρμακα, κατευθύνεται σ αυτή την θεραπευτική κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 έκλεισε με δαπάνες για νοσοκομειακά φάρμακα στα 900 εκατ. ευρώ, με το clawback να κινείται στα 400 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα σε ένα δείγμα που περιέχει περίπου το 60% του συνόλου των νοσοκομείων του ΕΣΥ και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα, με καταμετρημένες τις πωλήσεις φαρμάκων στο 3ο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιά, διαπιστώνεται ότι η πρώτη κατηγορία σε πωλήσεις από πλευράς αξίας είναι τα ογκολογικά και ακολουθείται από τα Φάρμακα κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση με ποσοστό 16%. Τρίτη κατηγορία είναι σκευάσματα για το Αίμα και αιμοποιητικά όργανα με 7%. Στην 5η και 6η θέση βρίσκονται τα φάρμακα νευρικό σύστημα με 5,5% και τα φάρμακα για την πεπτική οδό και το μεταβολισμό με 5% αντίστοιχα.

Στις παραπάνω κατηγορίες δραστηριοποιούνται κατά βάση οι μεγάλες πολυεθνικές με καινοτόμα φάρμακα και γι αυτό στις 5 πρώτες θέσεις βρίσκονται γνωστοί πολυεθνικοί κολοσσοί ως βασικοί προμηθευτές των ελληνικών νοσοκομείων. Είναι και οι εταιρείες οι οποίες και με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία επιβαρύνονται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε clawback.

Αντίστοιχα στην πρώτη θέση των πωλήσεων σκευασμάτων από πλευράς όγκου βλέπουμε την κατηγορία των ορών όπου κατέχουν το 50% και σ αυτή την κατηγορία βλέπουμε να πρωταγωνιστούν ελληνικές βιομηχανίες.

Διαπιστώνει κανείς ότι πλέον με τις ανάγκες να διευρύνονται καθώς θεωρείται σχετικά δύσκολο να υπάρχει προκλητή ζήτηση σε ακριβά ογκολογικά σκευάσματα και τα στοιχεία αφορούν σε πραγματικές ανάγκες, είναι αναγκαία η αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής άμεσα για τα νοσοκομεία. Είναι λοιπόν απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης των τιμών ώστε να υπάρχει εξορθολογισμός στη δαπάνη.
Σημειώνεται ότι μόνο στην κατηγορία του μεταστατικού μελανώματος είχε υπάρξει μια υποτυπώδης διαδικασία διαπραγμάτευσης.

IQVIAογκολογικά φάρμακανοσοκομειακά φάρμακαclawback