Σε ποια χώρα επιστρέφει η τηλεργασία και μάσκες παντού – Οι εξελίξεις σε Ιταλία και Πορτογαλία

Η χρήση μάσκας επεκτείνεται παντού και η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, για όσους εργαζόμενους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας στο Βέλγιο, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Από την Δευτέρα, οι υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται με τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό ισχύει τόσον στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. «Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μαζί», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, από την ηλικία των 10 ετών και πάνω, σε όλους τους δημόσιους χώρους: τα μέσα μεταφοράς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις εκδηλώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Μέχρι τώρα, στους πολιτιστικούς χώρους οι επισκέπτες μπορούσαν να αφαιρούν τη μάσκα τους, δεδομένου ότι στην είσοδο ελεγχόταν το υγειονομικό πάσο τους.

Η χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού θα επεκταθεί σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, ακόμη και στις χριστουγεννιάτικες αγορές (εφόσον παρίστανται πάνω από 50 άτομα σε κλειστό χώρο και πάνω από 100 σε ανοιχτό), στους πολιτιστικούς χώρους και στα εστιατόρια-μπαρ, ακόμη και εάν φιλοξενούν ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Το συντομότερο δυνατόν και «σε εθελοντική βάση» θα ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον δοθεί η έγκριση τη βελγικών ρυθμιστικών αρχών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που επί του παρόντος μελετά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στα παιδιά.

«Κατανοώ πολύ καλά τον εκνευρισμό (…) Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επιφυλακή, όλοι μαζί, για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας, ώστε η κατάσταση να παραμείνει ανεκτή για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό», τόνισε ο Ντε Κρόο.

«Δεν είναι εύκολο να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις, αλλά αυτό που αποφασίσαμε είναι το ελάχιστο. Βιώνουμε μια έκρηξη των μολύνσεων επί του παρόντος», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρίκε.

Το Βέλγιο κατέγραφε περίπου 10.300 νέες μολύνσεις σε ημερήσια βάση την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 41 νέοι θάνατοι ενώ περισσότεροι από 2.000 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων πάνω από το 25% σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

Covid-19: Η Ιταλία επιστρέφει σε επίπεδα μολύνσεων του περασμένου Μαΐου

Όπως αναφέρουν οι ιταλικές αρχές, η χώρα επιστρέφει στην κατάσταση του περασμένου Μαΐου. Στις 8 Μαΐου, συγκεκριμένα, είχαν καταγραφεί, για τελευταία φορά, πάνω από 10.000 περιστατικά.

Συνολικά, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έγιναν 537.765 διαγνωστικά τεστ, το 1,9% εκ των οποίων προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 486 ασθενείς, ενώ στα νοσοκομεία οι πολίτες με συμπτώματα κορονοϊού είναι 4.060.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιοχές της χώρας, η περιφέρεια με την μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ συνεχίζει να είναι η Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη.

Στο μεταξύ, η περιφέρεια της Ρώμης άνοιξε την ηλεκτρονική της πλατφόρμα στους πολίτες σαράντα με εξήντα ετών που από την 1η Δεκεμβρίου επιθυμούν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Από τα περασμένα μεσάνυχτα μέχρι τώρα, έκλεισαν ραντεβού πάνω από 65.000 κάτοικοι της περιφέρειας Λάτιο.

Οι περιφερειάρχες των περιοχών με πρωτεύουσα το Τορίνο, την Τεργέστη, την Γένοβα και το Kατανζάρο της Καλαβρίας, τέλος, ζήτησαν και πάλι από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να επιβάλει νέους περιορισμούς και απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους πολίτες, και ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων.

Covid-19: Η Πορτογαλία εξετάζει την επαναφορά ορισμένων μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19 που κατέγραψε σήμερα κορύφωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

“Πρέπει να καθορίσουμε ποιά μέτρα θα είναι υποχρεωτικά” για να “μην αφήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτιναχθεί”, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λισαβόνα.

“Δεν προβλέπουμε δραστικά μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν κατά το παρελθόν γιατί οι πολίτες είναι περισσότερο προστατευμένοι”, κυρίως χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εκτίμησε το βράδυ της Τρίτης ότι είναι αναπόφευκτη η επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Το μέτρο αυτό, που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, ήρθη στις 13 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται σε περίπτωση συνάθροισης ή όταν είναι αδύνατο να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα νέα κορύφωση με 2.527 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και ξεπέρασε το όριο των 500 νοσηλειών, αριθμοί ρεκόρ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα άφησε επίσης να εννοηθεί την Τρίτη ότι η χώρα μπορεί να επαναφέρει ορισμένα μέτρα, κυρίως ενόψει των εορτών στο τέλος της χρονιάς.

“Πρέπει να δράσουμε από τώρα. Όσο πιο αργά δράσουμε, τόσο περισσότεροι θα είναι οι κίνδυνοι”, προειδοποίησε αποκλείοντας την πιθανότητα επιβολής εκ νέου κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία ίσχυε επί σχεδόν έξι μήνες μεταξύ Νοεμβρίου και περασμένου Απριλίου.

Αυτό το έκτακτο καθεστώς είχε επιτρέψει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό ορισμένων ελευθεριών, όπως η καραντίνα που επιβλήθηκε στην αρχή της χρονιάς όταν η χώρα συγκαταλεγόταν στις πλέον πληγείσες από την πανδημία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει αποφάσεις μετά τη διαβούλευσή της με ειδικούς επιστήμονες κατά τη συνεδρίαση που θα έχει την Παρασκευή.

Οι αρχές συνεχίζουν να καλούν τους άνω των 65 ετών να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Λίγο πάνω από το 86% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Με 10 εκατομμύρια κατοίκους, η Πορτογαλία έχει καταγράψει περισσότερο από 1,1 εκατομμύριο κρούσματα και 18.283 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ