Σε τι μας ωφελεί το να έχουμε φίλους;

Ερευνα δείχνει ότι το να έχετε ένα υγιές σύστημα υποστήριξης είναι σημαντικό για την ψυχική σας ευεξία, ακόμα κι αν συχνά πιστεύετε ότι δεν το χρειάζεστε. Ακόμα κι αν συχνά πιστεύετε ότι δεν χρειάζεστε φίλους, το να έχετε έναν κοινωνικό κύκλο για να σας υποστηρίξει μπορεί να είναι σημαντικό για την ψυχική σας υγεία και ευημερία. Η έρευνα έχει βρει ότι η ύπαρξη ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης σχετίζεται με λιγότερο άγχος και άγχος.  

Το να έχετε ισχυρές φιλίες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής σας υγείας. Οι φίλοι μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να κάνετε καθημερινές εργασίες όπως η άσκηση και η καλή διατροφή.

Η φιλία συνδέεται επίσης με λιγότερη μοναξιά. Η μοναξιά έχει αποδειχθεί ότι έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και τη θνησιμότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν ποιοτικές φιλίες είναι πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν το άγχος και είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να βιώσουν άγχος αρχικά.  

Οι φίλοι μπορούν επίσης να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε. Οι φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να επικυρώσετε τα συναισθήματά σας , να ακούσουν τα προβλήματά σας και να κάνουν πράγματα που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν ισχυρές φιλίες ήταν πιο ανθεκτικοί , που σημαίνει ότι ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και αναπήδησαν πιο γρήγορα μπροστά στις δυσκολίες της ζωής.  

Τέλος, το να έχεις φίλους μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις σαν να ανήκεις σε κάτι που φέρνει σκοπό και σύνδεση στη ζωή σου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι φιλίες μπορούν να αποτελούν σημαντικό μέρος του συστήματος κοινωνικής σας υποστήριξης. Η κοινωνική υποστήριξη προσφέρει μια σειρά από οφέλη, όπως η πρόληψη της μοναξιάς, η αύξηση της συνδεσιμότητας και η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

φίλοιφιλία