Σε βάρος της οδοντιατρικής φροντίδας η πρόταση για τα διαγνωστικά κέντρα

Απαράδεκτη, θεωρεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) την πρόταση του υπουργείου Υγείας στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια για ενίσχυση του προϋπολογισμού του τομέα με 30 εκ. ευρώ το 2019, σε βάρος της προληπτικής οδοντιατρικής περίθαλψης των παιδιών.

Η ΕΟΟ εξέφρασε την αγωνία της για την τύχη του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει του χρόνου και σημείωσε πως “ουδείς, ούτε καν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει το ηθικό δικαίωμα να αφαιρέσει αυτή την ευκαιρία από την ευάλωτη και ευαίσθητη αυτή κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού”.

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως πρέπει επιτέλους να εκπονηθεί στη χώρα ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης στοματικών νοσημάτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε σε θέση να υποδείξουμε στο υπουργείο Υγείας τις κατευθυντήριες γραμμές και να συνδράμουμε στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου που είναι πλέον απαραίτητο αφού η στοματική υγεία των Ελλήνων έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.

Τις επόμενες μέρες, δε, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους αρμοδίους για θέματα υγείας όλων των κομμάτων και θα ζητήσουμε τη δέσμευσή τους ότι θα εντάξουν στο πρόγραμμα υγείας τους τη σταθερή χρηματοδότηση της στοματικής υγείας που θα ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών υγείας» και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων στην πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη και να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες ότι η στοματική υγεία είναι σημαντική και αλληλένδετη με τη σωματική υγεία».

Διαγνωστικά ΚέντραΕΟΟ