Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται το clawback το πρώτο εξάμηνο του 2021

Αμείλικτα αποδεικνύονται τα στοιχεία για την υπέρβαση της εξωνοσκομειακής δαπάνης, καθώς παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας, το clawback παραμένει σταθερά υψηλό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε τις φαρμακευτικές εταιρείες, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021, η συνολική υπέρβαση για τα φάρμακα που αποζημιώνει διαμορφώνεται κοντα στα 489 εκατ. ευρώ έναντι 494 εκατ. ευρώ το 2021. Η μείωση της τάξης του 1%, μόνο σοβαρή δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 435 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η υπέρβαση για τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και τα δικά του (ΦΥΚ 1Β)  σε ένα προϋπολογισμό 845 εκατ. ευρώ (σημειώνεται ότι έχουν αφαιρεθεί τα εμβόλια και οι κλειστοί προϋπολογισμοί πλην αυτού των ηπαρινών). Η υπέρβαση ως ποσοστό της δαπάνης ανέρχεται σε 28%.

Αντίστοιχα πέρυσι, η συγκεκριμένη υπέρβαση ήταν της τάξης των 440 εκατ. ευρώ σε ένα προϋπολογισμό 983,4 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση ως ποσοστό της δαπάνης ανέρχονταν στο περίπου 26%.

Νοσοκομειακά ΕΟΠΥΥ

Σχετικά δε με τα νοσοκομειακά φάρμακα 1Α που αποζημιώνει  ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές, η υπέρβαση για το πρώτο εξάμηνο 2021 διαμορφώθηκε στα περίπου 54 εκατ. ευρώ σε ένα ετήσιο προϋπολογισμό 87 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν 53 εκατ. ευρώ στον ίδιο ετήσιο προϋπολογισμό.

Clawbcack 2020

Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» ο τελικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, το clawback για το 2020 για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Η εν λόγω υπέρβαση διαμορφώθηκε στα περίπου 794 εκατ. ευρώ έναντι 786,5 εκατ. ευρώ το 2019.

Να τονίσουμε όμως ότι από την υπέρβαση αυτή δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό του clawback για επενδυτικές δαπάνες, το οποίο συνολικά είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Βέβαια το ποσό αυτό δεν μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από το clawback για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα, καθώς πολλές εταιρείες που δικαιούνται τη σχετική ελάφρυνση, δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις εταιρείες, η φαρμακευτική δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα τους τελευταίους 6 μήνες του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στα περίπου 1,27 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός για το ίδιο διάστημα προβλέπει 932,41 εκατ. ευρώ. Από το αρχικό ποσό της δαπάνης έχουν αφαιρεθεί τα σχετικά rebate και οι λοιπές εκπτώσεις από τις εταιρείες, τα φαρμακεία κλπ.

Προέκυψε λοιπόν συνολικό clawback για το έτος 794 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης ακόμη και από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ για σημαντικά μεγαλύτερο ποσό, αφαιρούμενης ακόμη και της δαπάνης για τα εμβόλια. Στην απόκλιση από την αρχική εκτίμηση φαίνεται να συνέβαλλε η αφαίρεση ποσού 33 εκατ. ευρώ που αφορούσε την επιβάρυνση από το ΕΚΑΣ.

ΕΟΠΥΥclawbackφάρμακο