ΣΦΕΕ: Clawback 960 εκατ. ευρώ για το 2022 αναμένεται να ζητήσει ο ΕΟΠΥΥ

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Healthworld του Ελληνομερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Το σύστημα υγείας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, δείχνοντας ότι φέτος το clawback του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει στα 960 εκατ. ευρώ!

Όπως σημείωσε, βασική παράμετρος για την εξέλιξη αυτή αποτελεί φυσικά η αύξηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρος, ενώ «τεχνικά» υπάρχει και ο τομέας των κλειστών προϋπολογισμών.

Συγκεκριμένα, για το 2022 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα όλων των κατηγοριών, φτάνει τα 1.668 εκατ. ευρώ συν 420 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν στους κλειστούς προϋπολογισμούς (1.713 εκατ. ευρώ και 288 εκατ. ευρώ το 2021)
Από κει και πέρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες, μέσω rebate επιστρέφονται 575 εκατ. ευρώ (από 440,5 εκατ. ευρώ το 2021) και clawback 960 εκατ. ευρώ από 825 εκατ. ευρώ πέρυσι. Συνολικά η συμμετοχή των φαρμακευτικών φτάνει στο επίπεδο ρεκόρ του 48%.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), πέρυσι εγκρίθηκαν 54 νέα φάρμακα με επαναστατικά αποτελέσματα που κανένα κράτος δεν θα ήθελε να στερήσει από τους πολίτες του, γι΄ αυτό η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, όμως σημείωσε πως δεν φαίνονται λύσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, στη χώρα μας η δημόσια δαπάνη βαίνει μειούμενη και οι «ενέσεις» δεν φτάνουν, όταν εκτελούνται κάθε μήνα 7,5 εκατ. συνταγές. Τα πράγματα είναι χειρότερα στη νοσοκομειακή δαπάνη, και το πρόβλημα παραμένει όσο οι δομικές αλλαγές καθυστερούν.

ΠΕΦ
Από την πλευρά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θ. Τρύφων λαμβάνοντας το λόγο στη συνεδρία, ανέφερε πως η φαρμακοβιομηχανία μετά το 2009 στοχοποιήθηκε περισσότερο απ΄ότι της αναλογούσε και γι΄ αυτό δεν μπορεί να πείσει για την υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να επιχειρείται να μοιραστεί ο μειωμένος προϋπολογισμός με έναν τρόπο που δεν μοιράζεται. Στο μεταξύ η κατανάλωση γενοσήμων μένει σταθερή και το clawback αυξάνεται.

Ο κ. Τρύφων πρόσθεσε πως τα τελευταία 12 χρόνια έχουν μπει νέα φάρμακα αξίας 1,2 δισ. ευρώ με νέες συνταγογραφικές οδηγίες, ενώ παράλληλα γίνεται και υποκατάσταση παλαιότερων φαρμάκων με νεότερα. Ξεκαθάρισε όμως, πως η καινοτομία πρέπει να είναι διαθέσιμη στη χώρα μας.
Τονίζοντας ότι υπάρχει κρίση φαρμάκων στον ελληνικό πληθυσμό, η οποία είναι δικαιολογημένη, επεσήμανε ότι δεν γίνεται χωρίς επιπλέον «ενέσεις» χρηματοδότησης, ενώ υπογράμμισε πως 12 εκατομμύρια πολλαπλά νοσούντες ασθενείς, 50.000 γιατροί, διαγνωστικά κέντρα κλπ, πρέπει να συνδεθούν άμεσα, ώστε να αξιοποιηθούν τα δεδομένα της σύνδεσης για την ανάπτυξη της κατάλληλης πολιτικής υγείας.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι η υποχρηματοδότηση δημιουργεί αντικίνητρα και πρόσθεσε πως οι επενδυτικές βοήθειες, καλύπτουν το 40% των αναγκών της φαρμακοβιομηχανίας.

PIF
H καινοτομία σώζει ζωές και υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Άγκατα Γιάκοντσιτς, σημειώνοντας πως εξαιτίας της καινοτομίας το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά δύο χρόνια. Πρόσθεσε πως την τριετία 2018-2021 τα εκτός πατέντας και τα γενόσημα αυξήθηκαν κατά 5% και 16% σε όγκο και κατά 27% και 34% σε αξίες, αντίστοιχα, όταν τα πρωτότυπα αυξήθηκαν κατά 1% σε όγκο και αξία, αντίστοιχα. Τόνισε ότι χρειάζεται πιο ισότιμη αντιμετώπιση σε φάρμακα που αφορούν νόσους απειλητικές για τη ζωή, αλλά και ένα σύστημα υγείας ανθεκτικό που να χορηγείται το κατάλληλο φάρμακο στον κατάλληλο ασθενή.

φαρμακευτική δαπάνηΘεόδωρος ΤρύφωνΟλύμπιος ΠαπαδημητρίουΕΟΠΥΥΣΦΕΕPIFΠΕΦclawbackrebate