ΣΦΕΕ: Εξι προτάσεις για την φαρμακευτική πολιτική

Έξι προτάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθεί η φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας έγιναν από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας και διά στόματος του προέδρου του ΣΦΕΕ, Ολύμπιου Παπαδημητρίου, στη χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου για την κοπή της πίτας του 2023.

Ο κ. Παπαδημητρίου, αφού επανέλαβε ότι “λείπει ένα συνολικό σχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική”, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι ουραγός στη χρηματοδότηση για το φάρμακο, καθώς και στην ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων, αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις του ΣΦΕΕ, με σκοπό να επιτευχθούν τα παραπάνω. Αυτές είναι:

Μεταρρυθμίσεις και ψηφιοποίηση.
Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας.
Ομαλοποίηση και απλοποίηση κανονιστικών διαδικασιών.
Αξιοποίηση των δεδομένων από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που πλέον έχουν επεκταθεί.
Βελτίωση κινήτρων για επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από δράση του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 250 εκατομμυρίων, μόλις το 5% αφομοιώθηκε για κλινικές μελέτες.
Σταδιακή αύξηση των διαθέσιμων πόρων.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι στη χώρα μας, οι προκλήσεις μπορεί να εκτοπίσουν τις ευκαιρίες. Ειδικά από τη στιγμή που το επιδημιολογικό προφίλ των πολιτών χειροτερεύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις στους δέκα Ελληνες πάσχουν από παχυσαρκία, η Ελλάδα διεκδικεί την πρωτειά στην παιδική παχυσαρκία, πάνω από ένας στους δέκα Ελληνες ζουν με διαβήτη, ενώ τέσσερις στους δέκα συνεχίζουν να καπνίζουν συστηματικά. Επίσης, η επίπτωση του καρκίνου, όλων των τύπων, είναι 18% για τα έτη 2020-2040.
Με βάση τα παραπάνω, αναφέρθηκε στους μύθους όσον αφορά στη φαρμακευτική πολιτική. Μεταξύ άλλων, είπε ότι δεν υπάρχει εξοικονόμηση αλλά η δαπάνη παραμένει σταθερή, ενώ δε μειώνεται το clawback, αλλά προπληρώνεται.
Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε αναφορά και στην επικείμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής στην ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστούν επενδύσεις και καινοτομία. “Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν στις ΗΠΑ και την Κίνα”, ανέφερε.

Σε σχέση με το τελευταίο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε ότι “σε αυτή τη συζήτηση προσερχόμαστε με μεγάλο προβληματισμό”. Εξηγώντας περαιτέρω τα λόγια του, επεσήμανε ότι η μείωση του χρόνου των δεδομένων προστασίας ενδεχομένως συνεπάγεται αύξηση της τιμής των φαρμάκων.

Πώς θα χορηγούνται οι νέες θεραπείες στους ασθενείς

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η χρονιά που πέρασε “αφιερώθηκε” στη διαπραγμάτευση, φέρνοντας αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα 920 εκατομμύρια σε κλειστούς προϋπολογισμούς. “Αυτές οι πολιτικές, όμως, ίσως έχουν κάνει τον κύκλο τους”, είπε, σημειώνοντας πως στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι νέες θεραπείες να καταλήγουν στους ασθενείς που πραγματικά τις χρειάζονται. Πώς; Για κάθε νέα θεραπεία, θα υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης, έπειτα διαπραγμάτευσης, και θα “κλειδώνει” ο πληθυσμός που τη χρειάζεται. Αυτή η “αλυσίδα” θα προσφέρει απόλυτη προβλεψιμότητα στη δαπάνη. Ταυτόχρονα, θα γίνει αύξηση της χρηματοδότησης όπου χρειάζεται, πάντα με έλεγχο της κατανάλωσης, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στην ετήσια κοπή πίτας του ΣΦΕΕ χαιρετισμό απηύθυνε και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ανέφερε ότι απαιτείται πλαίσιο συζήτησης. “Υπήρχε το πλαίσιο, μέσω της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής αλλά δεν αξιοποιήθηκε”, ανέφερε. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης, καθώς και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς.

ΣΦΕΕφαρμακευτική πολιτικήΣΦΕΕ κοπή πίταςνέες θεραπείες