ΣΦΕΕ: Να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο οι εξαγωγές των φαρμακαποθηκών

Αν και ο ΕΟΦ εδώ και μερικά χρόνια ήθελε να καθιερώσει σύστημα που να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις πωλήσεις των φαρμακαποθηκών στο εξωτερικό αλλά κυρίως τις πωλήσεις μια φαρμακαποθήκης προς μία άλλη, αυτό δε συνέβη ποτέ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, αποδίδουν σε αυτές τις εξαγωγές σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Πριν μερικές μέρες ο ΣΦΕΕ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με βάση την οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα στην εσωτερική αγορά.

Ειδικότερα ο ΣΦΕΕ προτείνει:

Πλήρης διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και έλεγχος

α)Όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώνουν της ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016(28/4/2016-αρ πρωτ 28514), αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών.
β) Θα πρέπει ο ΕΟΦ να δίνει σε κάθε φαρμακευτικές εταιρείες τις εξαγωγές της που γίνονται σε μηνιαία βάση.
γ)Θα πρέπει να δημιουργηθεί αρχείο ακυρωμένων συνταγών, σε συνεργασία με ΗΔΙΚΑ και να εποπτεύεται.

Φαρμακαποθήκες:

α) Σύμφωνα με την πρόταση 6 της ΟΣΦΕ θα πρέπει να επανεξεταστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών (πχ αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, μέγεθος αποθήκης, αριθμός κωδικών κλπ.).
β)Εξέταση της περίπτωσης να ορισθούν όρια πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών.
γ) Δυνατότητα ελέγχου από φαρμακευτικές εταιρείες – μέσω τρίτων παρόχων – στις φαρμακαποθήκες για τον έλεγχο τήρησης των συμφωνημένων ποιοτικών προδιαγραφών και ενημέρωση στον ΕΟΦ.

Ρυθμιστικό πλαίσιο:

α) Επίσπευση της ίδρυσης του HMVO (Coding & Serialization Directive), πριν από το 2025.
β) Απλοποίηση της διαδικασίας εισαγωγής φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ώστε να μπορεί η φαρμακευτική εταιρεία να τα εισάγει εκτάκτως από άλλη χώρα (έκτακτη εισαγωγή).

ΕΟΦ

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τις επικαιροποιημένες λίστες των ελλείψεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού, 157 σκευάσματα λείπουν σήμερα από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Για τα 60 από αυτά, μάλιστα, υπάρχει «γνωστοποίηση διακοπής» από τις εταιρίες και τα 97 βρίσκονται σε «μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη». Από τα 60 που έχουν διακοπεί, τα 43 αφορούν διάφορες παθήσεις, τα 14 είναι νοσοκομειακά φάρμακα και τα τρία είναι εμβόλια. Από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, τα 38 αφορούν διάφορες παθήσεις, τα 15 είναι νοσοκομειακά, τα τρία είναι εμβόλια και τα 41 αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).