Σήμα για τις “κόκκινες γραμμές” στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Γενναία χρηματοδότηση του τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και καθιέρωση φόρων στο αλκοόλ και τα τσιγάρα για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνουν οι κατ’ αρχήν προτάσεις του συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας και την κάλυψη του πληθυσμού.

Ενόψει της ΔΕΘ, το συντονιστικό όργανο, συνεδρίασε χθες στα γραφεία του ΙΣΑ, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας και Ηρακλείου.

Οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα υγείας, επαναδιατύπωσαν τις θέσεις του κλάδου, συνοψίζοντάς τις σε 13 σημεία, ενώ παράλληλα επεσήμαναν ότι λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, γιατροί και ιδιωτικές επιχειρήσεις της πρωτοβάθμιας περίθαλψης απειλούνται με οικονομική καταστροφή, ενώ ταυτόχρονα η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη στη χώρα, έχει καταρρεύσει.

Πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι επιβαρύνσεις από το clawback, μέτρο το οποίο χαρακτηρίζεται εισπρακτικό, άδικο και παράλογο, με αποτέλεσμα να ζητείται η κατάργησή του.

Στην κατεύθυνση των επιβαρύνσεων του ιδιωτικού τομέα υγείας, σειρά παίρνουν οι πρόσφατες επιβαρύνσεις από νέα σειρά εξετάσεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς να έχει προβλεφθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψή τους, αλλά και μειώσεις στο τιμολόγιο για τις ήδη καλυπτόμενες εξετάσεις, εργαστηριακές και απεικονιστικές.

Το συντονιστικό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, έθεσε τις “κόκκινες γραμμές” για τις διεκδικήσεις που είχαν ξεκινήσει προεκλογικά με τα αιτήματα για άρση του clawback και την εξεύρεση πρόσθετου ποσού 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και τώρα οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ο διάλογος, προκειμένου να βρεθεί μια λύση με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι γιατροί επισημαίνουν την οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση που έχει συντελεστεί στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, τη δραματική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, την ανεργία και τη μετανάστευση, και προσβλέπουν στην αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Τα 13 σημεία που θέτουν στο τραπέζι του διαλόγου που ζητούν να ξεκινήσει, είναι τα εξής:
1. Κατάργηση του καταστροφικού clawback
2. Συμβάσεις οικογενειακών Ιατρών των Κλινικοεργαστηριακών και των Εργαστηρίων
3. Ρύθμιση για 120 δόσεις για clawback παλαιών και νέων οφειλών.
4. Νέα τιμολόγηση ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων
5. Ξεχωριστός κωδικός πληρωμής νέων εξετάσεων
6. Κεντρικό μηνιαίο πλαφόν
7. Ενίσχυση περαιτέρω προϋπολογισμού 2019 και 2020
8. Ενιαίο Τιμολόγιο Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με ίδιους κανόνες πληρωμής
9. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων
10. Πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών
11. Αγορά ιατρικών μηχανημάτων και αντιδραστηρίων με ΦΠΑ 6% όπως και στα φάρμακα
12. Ενίσχυση ΕΟΠΥΥ από φόρους αλκοόλ-κάπνισμα
13. Κατάργηση των άδικων προστίμων που έχουν επιβληθεί στη συνταγογράφηση για τα προηγούμενα έτη.

clawbackΠΦΥΙΣΑ