Σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα πρέπει να καταπολεμά τις ασθένειες και να βοηθά το σώμα σας να τις θεραπεύσει. Αλλά μπορεί να είναι αδύναμο, υπολειτουργικό, υπερδραστήριο ή ακόμα και να επιτεθεί στο σώμα σας κατά λάθος. Τα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, αλλεργικές αντιδράσεις ή επίμονες ασθένειες.  Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, μπορεί να σημαίνει οτι το ανοσοποιητικό σας δεν λειτουργεί καλά. 
 

Ξηρά μάτια

Τα πολύ ξηρά μάτια μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο σύνδρομο Sjögren, το ανοσοποιητικό σας σύστημα στεγνώνει τα δάκρυα που κρατούν τα μάτια υγρά. Τα μάτια σας είναι ξηρά, κόκκινα και μπορεί να νιώθετε σαν να έχετε τρίξιμο ή άμμο μέσα τους. Μπορεί να εμφανίσετε θολή όραση ή ακόμα και βλάβη στον κερατοειδή.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να στείλει φλεγμονώδη κύτταρα που ονομάζονται κυτοκίνες στον εγκέφαλό σας. Μειώνουν τα επίπεδα χημικών ουσιών όπως η σεροτονίνη που ανεβάζουν τη διάθεσή σας.

Τα καλά νέα: Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη σεροτονίνη, να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψής σας.

Εξάνθημα

Το κνησμώδες εξάνθημα του εκζέματος είναι μια αλλεργική αντίδραση που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι υπερδραστήριο. Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ασθένειες που συνδέονται με ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα δικά σας κύτταρα του δέρματος με φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κόκκινες, ξεφλουδισμένες, επώδυνες κηλίδες που ονομάζονται πλάκες.

Προβλήματα στο στομάχι ή στο έντερο

Τα συμπτώματα του στομάχου και του εντέρου μπορεί να είναι σημάδια ενός προβλήματος συμπτωμάτων του ανοσοποιητικού. Η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, το φούσκωμα και η απώλεια βάρους είναι συμπτώματα της νόσου του Crohn, της ελκώδους κολίτιδας ή της κοιλιοκάκης — καταστάσεις που οδηγούνται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Κρύα χέρια και πόδια

Τα χέρια και τα πόδια σας γίνονται λευκά ή μπλε στο κρύο; Στη νόσο του Raynaud, η ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια μπορεί να επιβραδυνθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το δέρμα να αισθάνεται κρύο και να αλλάζει χρώμα. Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση. Τα κρύα χέρια και πόδια μπορεί να σημαίνουν ότι ο θυρεοειδής αδένας σας υπολειτουργεί λόγω του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Απώλεια μαλλιών

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επιτεθεί στα μαλλιά σας στη ρίζα και να τα καταστρέψει, προκαλώντας γυροειδή αλωπεκία ή απώλεια μαλλιών. Τα μαλλιά μπορεί να πέσουν σε μικρές κηλίδες στο κεφάλι σας ή οπουδήποτε στο σώμα σας. Άλλα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η ψωρίαση κατά πλάκας στο τριχωτό της κεφαλής σας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αποσπασματική απώλεια μαλλιών.

Ευαισθησία στον ήλιο

Τα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να σας κάνουν πολύ ευαίσθητους στο ηλιακό φως. Εάν έχετε λύκο, το δέρμα σας μπορεί να καεί εύκολα από ακόμη και σύντομη έκθεση στον ήλιο. Ο ήλιος στο δέρμα σας μπορεί να προκαλέσει έξαρση του ανοσοποιητικού συστήματος όλων των συμπτωμάτων του λύκου, επομένως να φοράτε πάντα καπέλα, γυαλιά ηλίου, καλύμματα και αντηλιακό με υψηλό δείκτη

Αρρωσταίνετε όλη την ώρα

Συχνές λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη μπορεί επίσης να είναι σημάδια υπολειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν έχετε τέσσερις ή περισσότερες ετήσιες λοιμώξεις του αυτιού, χρόνιες ρινικές λοιμώξεις, πνευμονία δύο φορές το χρόνο ή χρειάζεστε αντιβιοτικά δύο φορές το χρόνο ή πιο συχνά, μπορεί να έχετε ανοσοανεπάρκεια.

Κούραση

Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από πολλή δραστηριότητα. Αλλά αν σκουπίζεστε συχνά, ακόμα και όταν κοιμάστε, μπορεί να έχετε υποτονικό ανοσοποιητικό σύστημα. Κούραση είναι όταν είσαι τόσο εξαντλημένος που δεν μπορείς καν να περπατήσεις στο δωμάτιο. Ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που προκαλεί αυτή τη σοβαρή κόπωση.

Πόνος στις αρθρώσεις

Ξαφνικά επώδυνες, πρησμένες, δύσκαμπτες αρθρώσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ). Στη ΡΑ, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ερεθίζει τον ιστό που επενδύει τις αρθρώσεις σας. Αυτό προκαλεί έντονο πόνο στις αρθρώσεις.

Πληγές που αργούν να επουλωθούν

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι υποτονικό, μικρές πληγές όπως κόψιμο, έγκαυμα ή ξύσιμο μπορεί να αργήσουν να επουλωθούν. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά γρήγορα σε μια πληγή και στέλνει θρεπτικά συστατικά για να προωθήσει την επούλωση. Εάν οι πληγές σας χρειάζονται πολύ χρόνο για να βελτιωθούν, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να είναι υπολειτουργικό.

 

 

ανοσοποιητικό σύστημα